Megbüntették Budapesten, mert szabálytalanul közlekedett? Semmi gond, Tarlós István tényleg megoldja

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. március 25.

Belpol

A főpolgármester kiborult, de a felvetései nem alaptalanok. Igaz, gyakorlatilag polgári engedetlenségre szólítja fel az autósokat.

Szokásos pénteki sajtótájékoztatóján Tarlós István teljesen kiakadt azokra a büntetésekre, amelyeket azután szabtak ki a közterületesek, hogy egy-egy helyen megváltozott a közlekedés rendje, majd arra a területre kamerákat irányítottak, és rögzítették a szabálytalankodó autósokat. Budapest első embere azt is megjegyezte, hogy sokan megszokásból közlekedtek, és csak véletlenül szegték meg a szabályokat, amiért olykor irreálisnak tűnő, 50 ezer forintos bírságokat kaptak. A főpolgármester azt is elmondta, hogy szerinte ne is fizessék be a fenti módszer miatt kiszabott bírságokat az autósok. Maximum átkerül a rendőrséghez az ügyük, ahol a közterület-felügyeletnél humánusabb eljárás keretében megoldják valahogy.

Elsőre meglepőnek tűnhet, de felvetéseivel Tarlós nem lőtt nagyon mellé, egy szombati háttérbeszélgetésen a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának (FÖRI) első embere, Pető György kiemelte: jogértelmezésük szerint nem lehet csak a közterület-felügyeleti (térfigyelő) kamerák alapján leleplezett közlekedési szabályszegésért büntetni, az így kiszabott bírság nem keverhető össze a rendőrség által üzemeltetett kamerarendszerek felvételeivel. Az MTI beszámolója szerint az is elhangzott, hogy a közterület-felügyelő csak helyszíni jelenlét esetében bírságolhat, így vagy rögtön megállítja a szabálytalankodó járművezetőt, vagy olyan esetekben jár el, ahol nincs ott ugyan az autó vezetője, de a felügyelő a helyszínen, fotók alapján állapítja meg a szabályszegést. Jellemzően ezek az esetek a tilosban parkolás, a behajtási tilalom megsértése vagy a forgalmat egyéb módon akadályozó gépjármű.

Pető György kérdésre elmondta, ő is azon az állásponton van, mint a főpolgármester, vagyis az autósok ne fizessék be a térfigyelő kamerák alapján kiszabott bírságot. „Az én álláspontom akkor is az lenne, ami a főpolgármesteré, ha nem értenék vele egyet, de most még egyet is értek vele” – fogalmazott. Mint mondta, ha valakit csak a térfigyelő kamerák alapján büntettek meg közlekedési szabályszegésért és nem fizeti be a bírságot, a közterület-felügyelet közigazgatási hatósági eljárást kezdeményez a rendőrségnél, amely a rá vonatkozó szabályok szerint jár el. Hozzátette: „egyéni megfontolás” kérdése, hogy valaki befizeti-e az ilyenformán kiszabott bírságot, de ha már befizette, elveszíti a jogorvoslat lehetőségét.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?