Megfigyelési botrány: összehívják a nemzetbiztonsági bizottságot

  • narancs.hu
  • 2021. július 19.

Belpol

Ha távol maradnak a Fidesz-KDNP képviselői, nem lesz érdemi ülés.

Tételes választ várnak a kormánytól a Direkt36 vasárnap esti cikkében megfogalmazott állításokra az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai, ezért rendkívüli ülést hívnak össze – írja a hvg.hu.

Stummer János (Jobbik), Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP), a bizottság ellenzéki elnöke és tagjai úgy gondolják, ha bebizonyosodik, hogy a magyar kormány tényleg kémszoftvert használt arra, hogy oknyomozó újságírókat, politikusokat és más közszereplőket megfigyeljen,  „az még az elmúlt 10 év után is olyan szintlépés, ami nem maradhat következmények nélkül”.

A Direkt36 újságírói más országok oknyomozóival – így a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde munkatársaival – összefogva vizsgálták, kik és kikkel szemben használhatták  a Pegasus nevű izraeli gyártmányú, okostelefonok feltörésére alkalmas kémszoftvert, amelyet gyártója csak államoknak ad el. Az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen hozzájutottak egy adatbázishoz. A Telexen megjelent cikkükben arra jutottak, miután telefonokat vizsgáltattak meg hozzáértőkkel, hogy a Pegasus segítségével több készüléket is feltörtek, és megfigyelhették a tulajdonosukat 2016 óta. A több mint háromszáz magyar célpont között akad több újságíró, üzletember, így Simicska Lajos fia, valamint Varga Zoltán, a 24.hu portált is működtető Centrál Médiacsoport tulajdonosa, valamint egy ellenzéki polgármester, róla egy következő cikkben számol be a Direkt36.

A kormány a Direkt36 kérdéseire azt válaszolta, hogy nincs tudomása erről az adatgyűjtésről, és Magyaroszág „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”. 

A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai kezdeményezik, hogy a rendkívüli ülésen hallgassák meg az adott ügyben felelősnek tekinthető kormányzati politikusokat és az illetékes szolgálatok vezetőit. Ha a kormány tagjai vagy a bizottság kormánypárti tagjai nem vesznek részt az ülésen, az szerintük annak a jele, hogy a cikk állításai igazak.

Mivel a bizottságban a Fidesz-KDNP képviselői vannak többségben, távolmaradásukkal tényleg meg tudják akadályozni az ülés megtartását.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk