Meghátrált a kormányhivatal a DK-s képviselő előtt, kiadta a járványügyi adatokat

Belpol

A Veszprémi Járási Kormányhivatal nem állt ellen tovább: fellebbezés nélkül megküldte Katanics Sándor veszprémi DK-s képviselőnek a peres eljárással kikényszerített járványügyi adatokat. A Veszprémi Járásbíróság elsőfokú ítéletében közérdekűnek minősítette a koronavírus-fertőzöttségi adatokat, kötelezve a kormányhivatalt azok kiadására. 

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala jobbnak látta az elsőfokú bírósági ítéletet végrehajtani, és kiadni Katanics Sándornak a kért fertőzöttségi adatokat, mint az adatkiadási pert folytatni. Ahogy arról a Narancs.hu korábban beszámolt, a Veszprémi Járásbíróság január 11-én kötelezte a kormányhivatalt, hogy bocsássa a DK-s önkormányzati képviselő rendelkezésére a 2020. augusztus 13-i és 27-i járványügyi adatokat. Katanicshoz kedden, az ítéletben előírt 15 napos határidő végén érkeztek meg a számok. A képviselő lapunknak úgy értékelte sikerét, hogy

Orbán Viktor egyik fontos hivatala nemcsak a pert vesztette el, hanem hitelességét is.

Azt végtelenül szomorúnak tartja, hogy közel fél évet kellett várni és bíróságra vinni az ügyet. A per jelentőségét abban látja, most már mindenki számára világos, az ország egészében jogtalanul titkolják a települések napi fertőzöttségi adatait. Ezután bárki kérheti ezeket, 15 napon belül választ kell adni az illetékeseknek. "Mennyivel jobb lenne, ha ezután közölnék a koronavirus.gov.hu oldalon a településekre vonatkozó aktuális számokat is. Normális országban nem maradhatna következmények nélkül, ami most történt" – fogalmazott. Úgy látja, a sikerrel megvívott per azt is üzeni a választóknak, hogy azok, akik elvileg értünk vannak, nem tisztelik a törvényeket, nem segítik az embereket veszélyhelyzetben sem korrekt információkkal. Meggyőződése, ha időben közlik az adatokat és a helyi média is írhatott volna róla, sokkal többen lettek volna óvatosak, és talán kevesebb áldozattal, súlyosan megbetegedő emberrel kellett volna számolni Veszprémben.

A kormányhivatal által titkolt adatok szerint

Veszprémben 2020. augusztus 13-án 2, 27-én 5 fő volt Covid-19 fertőzött, hatósági házi karanténban 41 illetve 12 személy tartózkodott.

Lapunk tavaly októberben írta meg: a DK veszprémi önkormányzati frakciójának vezetője a koronavírus járvány második szakaszának felpörgése kezdetén szeretett volna helyi fertőzöttségi adatokhoz jutni. Augusztus 6-án Porga Gyula fideszes polgármesternél érdeklődött, miután Pápa polgármestere, Áldozó Tamás bejelentette, hogy 6-ról hirtelen 17 főre emelkedett Pápán és környékén a Covid-19 vírussal fertőzöttek száma, Veszprém megyében pedig alig egy hét alatt a 64 ismert beteg száma 87 főre nőtt. A képviselő abban a meggyőződésben volt, nem titkos adatokat igényel, csak arra volt kíváncsi, Veszprémben hányan vannak hatósági házi karanténban, hány fő fertőződött meg és hányan lettek betegek. Porga a konkrét választ megkerülve annyit közölt, "az igazolt esetszám továbbra is rendkívül alacsony".

Katanics augusztus 13-án, majd 27-én elektronikus levélben fordult a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatalához, amely azt közölte, csak az összesített megyei adatokat ismerik, a képviselőt a Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatalához irányították. Itt arra hivatkozva tagadták meg az adatkiadást, hogy a betegek beazonosítását lehetővé adatok közlése nem lehetséges, mivel különleges személyes adatoknak minősülnek. A kormányhivatal mindössze az elutasító határozat elleni fellebbezés lehetőségét adta meg - ha panasza van, forduljon a járásbírósághoz.

Katanics Sándor: elképesztő költségnövekedés!

 
Katanics Sándor

A képviselő ezt meg is tette: szeptember 1-én a Veszprémi Járásbíróságon pert indított a két augusztusi nap fertőzöttségi adatainak megismeréséért, hangsúlyozva azt, hogy nem kért és nem is akar személyek beazonosításához kapcsolatos adatokat megismerni, csupán információt arról, hol lehet a fertőzöttek számának változását nyomon követni. Arra kérte a járásbíróságot, kötelezze a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatalát a közérdekű adatok kiadására.

A Veszprémi Járásbíróság január 11-én hozta meg elsőfokú ítéletét, amelyben kötelezte a kormányhivatalt, 15 napon belül küldje meg Katanicsnak az adatokat. A DK-s képviselő a pernyerést akkor a Narancs.hu-nak azzal kommentálta, tisztában van vele, sokan most legyintenek, mit ért ezzel az ítélettel, hiszen azokat az adatokat akkor kellett volna megismerni. Akkor van értelmük, ha nyilvánossá válnak minden nap, mert akkor segíthetnek sokat a védekezésben. Ettől függetlenül,

egyértelmű sikernek tartotta, hiszen a Fidesz-hatalom hivatalos kormányszerve próbálta meggátolni, hogy megismerhetők legyenek az adatok, amit már nem tehet meg a továbbiakban.

A peres eljárás során egyértelműen kiderült ugyanis, hogy a fertőzöttségi adatok közérdekűek, és az is, hogy a kormányhivatalok folyamatosan ellátták azokkal a polgármesteri hivatalokat, amelyek vagy ismertették a számokat a települések lakosaival, vagy nem.

Figyelmébe ajánljuk