Megint Magyarország lett az EU legkorruptabb országa a Transparency International listáján

  • narancs.hu
  • 2024. január 30.

Belpol

Ez már a második év, hogy elsők vagyunk. Javítani nem tudtunk a helyzeten, de a hátrányunk még nagyobb lett.

Egyetlen pontot sem tudott javítani Magyarország a Transparency International korrupcióérzékelési indexén az elmúlt egy évben, így ahogy tavaly, úgy most is az Európai Unió legkorruptabb országa lett.

A 0-tól 100-ig terjedő skálán (ahol a 0 a legkorruptabb, a 100 a tökéletesen tiszta ország) ugyanúgy 42 pontot szerzett Magyarország, mint egy éve. A hátrányunk viszont nagyobb lett: az utolsó előtti Bulgária 43-ról 45 pontra javított, míg a harmadik legrosszabb uniós tag, Románia, 46 pontot szerzett, ugyanannyit, mint egy éve.

A korrupcióellenes szervezet berlini központja most tette frissen közzé a 2023-as adatait, ezek szerint a világ leginkább korrupciómentes országa Dánia maradt, 90 ponttal. A második helyen is ugyanúgy, mint korábban Finnország áll, 87 ponttal, viszont már nem holtversenyben Új-Zélanddal, mert az 85 pontra rontva értékelését lecsúszott a harmadik helyre.

Magyarország 2007-ben érte el a listán a legjobb helyezését, azóta lejtmenetben van (2009-ben kicsit tudott javítani). Mikor 2012-ben a Transparency átállt a jelenlegi módszertanára, az EU 9. legkorruptabbja volt. Arról a helyről majdnem folyamatos volt a visszaesésünk, csupán 2018-ban sikerült javítani egyetlen pontot. 2020-ra jutottunk el oda, hogy Romániával és Bulgáriával hármas holtversenyben az EU legkorruptabbjai lettünk. 2021-ben Bulgária még nálunk is nagyobbat rontott, 2022-re viszont visszaszereztük az unió legkorruptabb tagállama címet, immár egyedül, és úgy tűnik, 2023-ban is megtartottuk ezt a helyezést.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk