Megint Magyarország lett az EU legkorruptabb országa a Transparency International listáján

  • narancs.hu
  • 2024. január 30.

Belpol

Ez már a második év, hogy elsők vagyunk. Javítani nem tudtunk a helyzeten, de a hátrányunk még nagyobb lett.

Egyetlen pontot sem tudott javítani Magyarország a Transparency International korrupcióérzékelési indexén az elmúlt egy évben, így ahogy tavaly, úgy most is az Európai Unió legkorruptabb országa lett.

A 0-tól 100-ig terjedő skálán (ahol a 0 a legkorruptabb, a 100 a tökéletesen tiszta ország) ugyanúgy 42 pontot szerzett Magyarország, mint egy éve. A hátrányunk viszont nagyobb lett: az utolsó előtti Bulgária 43-ról 45 pontra javított, míg a harmadik legrosszabb uniós tag, Románia, 46 pontot szerzett, ugyanannyit, mint egy éve.

A korrupcióellenes szervezet berlini központja most tette frissen közzé a 2023-as adatait, ezek szerint a világ leginkább korrupciómentes országa Dánia maradt, 90 ponttal. A második helyen is ugyanúgy, mint korábban Finnország áll, 87 ponttal, viszont már nem holtversenyben Új-Zélanddal, mert az 85 pontra rontva értékelését lecsúszott a harmadik helyre.

Magyarország 2007-ben érte el a listán a legjobb helyezését, azóta lejtmenetben van (2009-ben kicsit tudott javítani). Mikor 2012-ben a Transparency átállt a jelenlegi módszertanára, az EU 9. legkorruptabbja volt. Arról a helyről majdnem folyamatos volt a visszaesésünk, csupán 2018-ban sikerült javítani egyetlen pontot. 2020-ra jutottunk el oda, hogy Romániával és Bulgáriával hármas holtversenyben az EU legkorruptabbjai lettünk. 2021-ben Bulgária még nálunk is nagyobbat rontott, 2022-re viszont visszaszereztük az unió legkorruptabb tagállama címet, immár egyedül, és úgy tűnik, 2023-ban is megtartottuk ezt a helyezést.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!