Megjelent a kormányhatározat, amely szerint NATO-erők jöhetnek a Dunántúlra

  • narancs.hu
  • 2022. március 7.

Belpol

Ugyanebben a határozatban mondta ki a kormány azt is, hogy közvetlenül nem lehet Ukrajnába fegyvert szállítani. 

"Megjelent az a rendelet, amely világossá teszi, hogy Magyarország területéről fegyvert nem lehet Ukrajna területére szállítani" – jelentette be egy Facebook-videóban Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn. 

A Magyar Közlönynek valóban megjelent egy száma hétfőn egyetlen kormányhatározattal, amelyben valóban szerepel az, hogy az ukrán fegyveres erőknek szánt fegyverek közvetlenül Ukrajnába szállítását nem engedélyezik Magyarországon keresztül,

"más szövetséges tagállamba" viszont szállíthatják innen az Ukrajnába küldött fegyvereket,

tehát csak egy kis kerülőt kell majd tenni.

Amit engedélyez a kormány, az például "egyéni védőeszközök, elsősegélynyújtó felszerelések és üzemanyag" közvetlen szállítása, illetve a határozatban az is szerepel, hogy 

 

Magyarország engedélyezi a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását, illetve a Dunántúlra történő települését. 

A NATO reagáló erőkön kívül azonban más szövetséges fegyveres erők a határozat szerint nem mehetnek közvetlenül Ukrajnába Magyarországon keresztül. 

A NATO állam- és kormányfői február 25-én döntöttek arról, hogy történelme során először készültségbe helyezik a NATO Reagáló Erőt, amit Kelet-Európába telepítenek.

Orbán a videójában emellett arról is beszélt, hogy a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülésén meghozták azokat a döntéseket, amelyek garantálják a hatóságok és a civil szervezetek közti együttműködés olajozottságát, illetve hogy erőfeszítéseket fognak tenni a héten a békéért. A V4-ek kedden Londonban üléseznek, csütörtök-pénteken pedig az uniós vezetők Párizsban fognak találkozni. 

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk