Megkérdeztük John Olivert a Soros-ellenes kampányról és a Fidesz amerikai tanácsadóiról

  • narancs.hu
  • 2019. február 28.

Belpol

Az Orbánt sem kímélő tévéstől megkérdeztük, mit gondol a Soros-ellenségképről.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban interjút olvashatnak a világhírű komikussal, John Oliverrel, az HBO GO-n látható John Oliver-show az elmúlt hét híreiről showmanjével. Köves Gábor a show hatodik évadjának kezdete előtt, New Yorkban találkozott Oliverrel, aki bírja az Orbánt lediktátorozó Junckert és a Soros-ellenes kampányról is határozott véleménye van. Ízelítő az exkluzív interjúból:

false

 

Fotó: HBO

MN: Az autoriter rendszerek elmaradhatatlan kelléke a démonizált ellenségkép – erről is beszélt a műsorban. Ezt a bűnbak szerepet nálunk Soros György tölti be. Mennyire köztudott az amerikaiak körében, hogy a Soros-ellenes kampány két amerikai, Arthur Finkelstein és George Birnbaum találmánya? Végeredményben amerikai termék.

JO: És önök visszavásárolták ezt a terméket Magyarországon. Soros a politikai rémhírterjesztés eszköze, ami hol az antiszemitizmus határán mozog, hol az antiszemitizmus hatá­rán is túlmegy. Nem hiszem, hogy az amerikaiak igazán értenék, mi is ennek a gyökere, ők csak annyit érzékelnek, hogy itt van a bábjátékos Soros. Itt Amerikában Glenn Beck (konzervatív politikai kommentátor – a szerk.) volt az egyike azoknak, akik népszerűvé tették a Soros alakját felhasználó rémhírterjesztést. Nem hiszem, hogy az emberek tisztában lennének a sorosozás eredetével.

MN: Finkelstein nem él már, de Birnbaum ma is aktív. Témának sem lenne rossz…

JO: Amikor az autoriteres epizódra készültünk, nagyon is érdekeltek minket a Soroshoz kapcsolódó témák, de végül úgy éreztük, túl sok mindent kellene elmagyaráznunk, miközben autoritarianizmuskóstoló túrára visszük az embereket, hogy belekóstoljanak ebbe a szomorú, globális jelenségbe. Végül kihagytuk ezeket az anyagokat azzal, hogy majd visszatérünk rájuk egy későbbi részben. Szinte elkerülhetetlen, hogy visszatérjünk rájuk, és alaposan foglalkozzunk a dologgal.

A teljes interjút a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

Előfizetésre és digitális vásárlásra itt van lehetőség.

Magyar Narancs - Archívum részletes

Azért az elmúlt hét legszebb (egyszersmind legjobb) híre mégiscsak az volt, hogy a tulajdonosok („Mészáros Lőrinc és köre") levélben értesítették a Mátrai Erőmű dolgozóit, hogy az „elmúlt hónapok kitartó munkájának" jutalmaként „a tulajdonos - a menedzsment, az üzemi tanácsok és a munkavállalói érdekképviseletek együttműködésében - úgy döntött, hogy a csoport munkavállalói életvitelének javítása, a tavaszi ünnepekre (Húsvét, Pünkösd) való készülődés jegyében minden család asztalánál ott szeretne lenni, ezért a munkatársakat egy, a csoport termeléséből származó félsertéssel lepi meg".

Figyelmébe ajánljuk