Megkerülte a kormányt, civileket támogat az EU

  • narancs.hu
  • 2023. január 18.

Belpol

Már lehet pályázni.

Az Ökotárs Alapítvány, az Autonómia Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány-Magyarország pályázatok alapján oszt szét több száz millió forintot (3 év alatt összesen 4 millió eurót) magyarországi civil szervezetek között, amelyek a jogállamiság, a demokrácia, az egyenlőség és az emberi jogok védeméért és népszerűsítéséért dolgoznak a Közös Értékeink Program keretében. 

Ez az Európai Unió „Polgárok, egyenlőség, jogok, értékek” (CERV) programja keretében zajlik, ami a következő két évben csak az uniós értékek védelme érdekében 50 millió eurót, azazl 20 milliárd forintot ad civileknek a tagállamokban – írja a HVG.

Az Európai Bizottság évek óta működtet saját pályázati programokat, amikhez civilek is hozzáférhetnek, a jelenlegi költségvetési ciklusban ezeket egyetlen programban (CERV) vonták össze, a támogatások pedig a kiválasztott közvetítő szervezeteken keresztül jutnak el az Európai Bizottságtól a helyi civil szervezetekhez. Magyarországon a közvetítő szervezet az Ökotárs és partnerei.

A Közös Értékeink Programban már lehet pályázni, és a kifizetésekhez nincs köze a magyar kormánynak.

Az egyik pályázattípus nagyobb, országos civil szervezeteknek szól, amelyek kisebb, vidéki csoportokkal vagy állampolgári kezdeményezésekkel működnek együtt. A másik pályázati formávak Budapesten kívül működő kisebb és közepes méretű szervezeteket segítenek, amelyek egy ideje már a programban meghatározott értékeket erősítő munkát folytatnak, vagy ilyen tevékenységet terveznek. Az Ökotárs több városban, megyeszékhelyen információs napot rendez a pályázati lehetőségekhez kapcsolódva.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk