Megkezdték a határvadászok toborzását

Belpol

Az alapilletmény mellett többféle pótlékot kaphatnak, a cafeteria kerete 200 ezer forint lesz, valamint a szociális, beiskolázási segély mellett utazási kedvezményt és lakbértámogatást is igénybe vehetnek.

Sajtótájékoztatón jelentették be a rendőrség illetékesei, hogy megkezdődött a határvadászok toborzását, a jelentkezésekhez a police.hu-n már elérhető az ehhez szükséges pályázati anyag.

Tarcsa Csaba vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitányság-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka arról beszélt: a Készenléti Rendőrségen önálló határvadász ezred jön létre, amely Bács-Kiskun megyében 14, Csongrád-Csanád megyében 6, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár megyében pedig 1-1 századból áll majd.

A vezérőrnagy emlékeztetett: a rendőrség 2014-től érzékelte a folyamatos migrációs nyomást, amely egy évvel később "szintet lépett" Röszkénél, ahol komoly fellépés kellett ahhoz, hogy a betörni próbáló migránscsoportok ne juthassanak be Magyarországra. Az elmúlt években egyre többen kíséreltek meg bejutni az országba és Ausztria felé elhagyni az országot. Ezért komplex határőrizeti rendszert működtet jelenleg is a rendőrség, a zöldhatár őrizetével, határzárral, technikai ellenőrzési rendszerrel, és gyorsreagálású erőket is alkalmaznak a honvédség és a polgárőrség erőivel együtt.

Tarcsa Csaba arról is beszélt, hogy a migránsok egyre erőszakosabbak, már nemcsak létrával próbálnak átjutni a kerítésen és alagutakat ásnak, hanem csúzlival, üveggolyóval lőnek a szolgálati járművekre, a mélységi ellenőrzéseknél pedig nem állnak meg az őket szállító embercsempészek a rendőri jelzésre, hanem száguldoznak, amelynek gyakran baleset a következménye.

Minderre az a megoldás látszik a legjobbnak, ha megerősítik a határvédelmet olyan szerződéses határvadászokkal, akik meghatározott helyszínen meghatározott feladatrendszerrel végzik a munkájukat - mondta.

A határvadász ezredről azt mondta: a teljes létszám 4000 emberből áll majd.

Az ezredparancsnok igazgatói jogállású vezető lesz, a Készenléti Rendőrség egyik parancsnokhelyettese. Az ezred századokra tagozódik, egy században pedig 3 szakasz lesz. A határvadászok Bács-Kiskun megyében 4, a többi megyében 3-3 határrendészeti kirendeltségen teljesítenek majd szolgálatot a 160 órás kiképzésük után, és az állományt fegyverzettel, ruházattal is ellátják.

Tarcsa Csaba arról is beszélt, hogy vannak laktanyáik, apartmanjaik, így átmeneti megoldásként lakhatással is tudják segíteni a határvadásznak jelentkezőket. Határrendészeti osztályok vannak jelenleg Kiskunhalason, Szegeden, Orosházán, Debrecenben és Nyírbátorban, ezeken a településeken toborzóirodákat is nyitottak, továbbá ezek lesznek a határvadász kiképzőközpontok. Igény esetén azonban akár a Dunántúlon is tudnak oktatást szervezni.

A határvadászok idősebb kollégáikkal közösen kezdik majd meg a szolgálatot, és amikor már rutint szereznek, önálló munkavégzésre is képesek lesznek, a jelenlegi szolgálati állomány "levonul" - mondta. A határvadászok jogosítványairól közölte:

igazoltathatnak, ruházatot, csomagot, járművet vizsgálhatnak át, elvehetnek tárgyakat, embereket elfoghatnak, előállíthatnak, idegenrendészeti intézkedésre is jogosultak lesznek. Továbbá határforgalmat ellenőrizhetnek, járványügyi intézkedéseket hajthatnak végre tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben, biztosíthatják a helyszínt és a nemzetközi körözési rendszert is alkalmazhatják majd.  

Pozsgai Zsolt személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, hogy az első körben 2200 alkalmas jelentkezővel kötnek 3 éves szerződést. Reményét fejezte ki, hogy sokan jelentkeznek majd határvadásznak, mivel - mint mondta - a munkaerőpiachoz viszonyítva jó feltételekkel kínálnak állást. A 3 év után a jogviszony meghosszabbítható.

Ismertette: a rendőrség várja azoknak a 18. életévüket betöltött, de 55 évnél fiatalabb, büntetlen előéletű, legalább alapfokú iskolai végzettségű, magyar állampolgárságú emberek jelentkezését a szerződéseshatárvadász-képzésre, akik elhivatottak Magyarország államhatárának őrzésére és a jogellenes migráció megakadályozására.

A határvadásznak jelentkezők egészségügyi, pszichikai és fizikai ellenőrzésen esnek át, és hozzá kell járulniuk az életvitelük ellenőrzéséhez is, valamint a megbízhatósági vizsgálat későbbi lefolytatásához. A már szerződött határvadászok az első évben őrvezetők lesznek, a második évtől tizedesek, a harmadik évtől pedig szakaszvezetők. A határvadászok esküt tesznek és 6 hónapos próbaidőt kell letölteniük.  

A jelentkezők széles körű juttatásokra számíthatnak - mondta Pozsgai Zsolt, hozzátéve:

az alapilletmény mellett szolgálati, éjszakai, készenléti és idegen nyelvi pótlékot is kaphatnak. Az éves szabadság 25 nap, a cafeteria kerete pedig 200 ezer forint. Betegállomány esetén az első 15 napot száz százalékban térítik. A határvadász jogosult lesz szociális, beiskolázási segélyre, utazási kedvezményt is igénybe vehet és lakbértámogatást is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.