Mégsem fúr földgázkutat a Mol az Őrség védett területén

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 18.

Belpol

Felülvizsgálták a tervezett tevékenységet.

Az eljárás megszüntetését kérte az illetékes kormányhivataltól a Mol Nyrt. az Őrségi Nemzeti Park területén tervezett földgázkút ügyében – számolt be az új fejleményről a Greenpeace Magyarország a Facebook-oldalán.

A határozat szerint, melyet idéztek is, a MOL “felülvizsgálta a tervezett tevékenységet és nem kívánja az Őri-M-1 jelű mélyfúrást megvalósítani, erre tekintettel kérte az eljárás megszüntetését, továbbá a hiánypótlási felhívásban foglaltak teljesítését visszautasította.”

Még februárban derült ki, hogy a Mol országos védelem alatt álló, Natura 2000 nemzeti parki törzsterületen, egyben az Őrség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi területen fúrna új földgázkutat. A tervezett beruházás ellen a helyiek, civil és környezetvédő csoportok is tiltakoztak.

A Greenpeace az Őrséget érintő jó hír apropóján azt is közölte, hogy 111 civil szervezettel olyan törvényt követelnek, amely megtiltja, hogy bárki nemzeti parki védett természeti területen folytasson fosszilis tüzelőanyagok utáni új bányászati kutatást és kitermelést.

(Facebook/Greenpeace Magyarország)

Figyelmébe ajánljuk