Interjú

„Komoly ambíciók feszülnek egymásnak”

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója és budapesti elnöke

Belpol

Augusztus 15-én véget ért az ellenzéki előválasztás regisztrációs időszaka, bő egy hónap múlva jön az első forduló. Molnár Zsoltot arról kérdeztük, hogyan jutottak el idáig a pártok, mit várhatunk az élesbe forduló előválasztási kampánytól és magától az előválasztástól.

Magyar Narancs: Pártigazgatóként, az MSZP budapesti elnökeként milyen szerepe volt az előválasztás kereteinek kialakításában és a jelöltekről, kölcsönös támogatásokról szóló egyeztetéseken?

Molnár Zsolt: Magyarország első előválasztását 2019-ben az MSZP kezdeményezésére bonyolítottuk le Budapesten; természetesen más pártok és civilek is segítettek, de – talán fogalmazhatunk így – a „lavinát” mi indítottuk el. Ezt követően az MSZP részéről koordináltam az előválasztás keretfeltételeiről szóló pártközi egyeztetéseket egészen késő tavaszig, a szabályok közös lefektetéséig. Ezután inkább logisztikai-informatikai feladattá vált az előválasztás megszervezése, ebben már nálam ilyen téren tanultabb kollégák vesznek részt. Budapesti elnökként a fővárosi jelölt­állításban értelemszerűen komoly szerepem volt, és országos szinten is segítettem az elnökség munkáját.

MN: A legutolsó elérhető információk szerint 8 választókerület van a 106-ból, ahol csak egy jelölt jelezte indulási szándékát. Ezekben hogy fog kinézni az előválasztás?

MZS: A regisztrációs papírok feldolgozása nem minden esetben zárult le (az interjú augusztus 16-án készült – a szerk.), ezért még változhat az egyes jelöléssel érintett választókerületek száma, de nagyjából reális, hogy 8 körül alakul majd. Nem igaz tehát az a hiedelem, hogy ez nem egy valós versenyre épülő előválasztás. Az persze igaz, hogy az előválasztás politikai kultúrája úgy alakult, hogy nem minden párt állított jelöltet minden választókerületben, ehhez mi is alkalmazkodtunk, és egy ilyen kiterjedt, 106 helyen megrendezett versenynél ez normális is. Ahol egy jelölt lesz, ott is lesz előválasztás, a miniszterelnök-jelöltek közül választhatnak a szavazók, az egyéni jelöltet pedig megerősíthetik a szavazatukkal, ezzel is növelve a legitimációját.

MN: Több más választókerület is van, ahol a legtöbb vagy akár minden párt egy jelölt mögé állt, aki adott esetben egy civillel versenyezhet, ezért előre lefutottnak tűnik a meccs. Mennyire fogják így azt érezni a választók, hogy tétje van az előválasztásnak?

MZS: Szeptember közepére érezni fogják, pontosan látom, hogy nagyon komoly ambíciók feszülnek egymásnak, ami egyébként helyes, ezért tartjuk az előválasztást. Arra kell vigyázni, hogy a viták elvek és programok mentén folyjanak, ne személyeskedve. Nagyon kevés helyen lehet csak azt mondani, hogy lényegében előre lefutott a meccs, a választókerületek elsöprő többségében a versenyhangulatot fogják érezni a választók.

MN: A regisztrációs időszak vége után is lehetnek még visszalépések, megegyezések a pártok között?

MZS: Nincsenek biztos információim, de a politikai logikából az következik, hogy nagy valószínűséggel még lehetnek ilyenek. Az a biztos jelölt, aki az előválasztás napján szerepel a szavazólapon. Jó példa erre a minap történt visszalépés Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületében, ahol a Jobbik jelöltje lépett vissza az MSZP–Párbeszéd színeiben induló Jézsó Gábor javára.

 
Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója és budapesti elnöke. Fotó: Sióréti Gábor

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.