Mégsem lesz Tevan az Index új főszerkesztő-helyettese

  • narancs.hu
  • 2020. július 31.

Belpol

Egy nap után vissza is mondta az állást.

Csütörtökön közösségi oldalán közölte és hosszan magyarázta Tevan Imre, hogy elvállalja az Index főszerkesztő-helyettesi posztját.

Péntek hajnalban azonban újra bejelentést tett: "Nem leszek az Index főszerkesztő-helyettese" - közölte Facebook-oldalán.

A posztban azt írja: "Nem azért, mert kaptam a pofámra. Ezt tudtam előre, ez ilyenkor jár. (Sok támogatást is kaptam, köszönöm.) Hanem azért, mert rosszul mértem föl a helyzetet, ezért hibás döntést hoztam."

Tevan kifejti: "amikor most felkértek, azt hittem, hogy ebből az indexességből meg lehet őrizni valamicskét, és újra lehetőségem lesz ebben szerepet vállalni. Most, a második éjjelen, amikor nem tudok elaludni, megvilágosodtam. A szervezetem üzenni akar (úristen, úgy beszélek, mint egy menopauzás, nyúédzses férfi, mindjárt jön az Index szelleme is!), hogy valami nem kóser."

Tevan indoklása szerint elsőre ő el tudta képzelni, hogy meg lehet oldani, hoyg ne legyen politikai befolyásolás az Index működtetésében. "Csakhogy azzal nem foglalkoztam, a politikai beavatkozáson túl, hogy a három ember, tehát az igazgatóság tagjai képesek lesznek-e összehozni egy minimális csapatot, amely legalább elfogadható minőségben át tudja venni a felmondott kollégáimtól a lapkészítést abban a rohamosan közeledő pillanatban, amikor ők végleg elmennek. Az "igazgatósági tag" hétfőn hívott föl, ma péntek van, azóta odáig jutottunk, hogy egyetlen embert, engem lehetett bejelenteni az új csapatból. -thy és -czy azóta se tudta eldönteni (legalábbis nekem ezt mondják) azt a viszonylag alapvető kérdést, hogy melyikük a főszerkesztő. Hogy kinek lennék a helyettese ugye." - teszi hozzá.

Ezzel Tevan felveti, hogy Szombathy Pált vagy Sztankóczy Andrást nézhették ki a megüresedett főszerkesztői posztra - teszi hozzá a 24.hu.

Azzal folytatja, hogy "a harmadik tag doktor Bodolai, akinek minden nyilatkozata után azt éreztem, hogy ki kell szállnom. Kétségtelenül fejlődik, a legutóbbiban a Klubrádióban már hosszú perceket beszélt értelmesen anélkül, hogy elővette volna a szerkesztőség ármánykodásáról szóló elméleteit, de aztán leteltek ezek a percek."


Tevan azzal zárja, hogy nem arról van szó, hogy őt átverték volna, egyszerűen "nem ez az a profi csapat, amely megcsinál egy új "Index"-et."

"Aztán a csütörtököt a szerkesztőségben töltöttem. Ott nemcsak az Index haldokló szellemét láttam, de ráébredtem, amit tehát mindig is tudtam, hogy én egy vagyok velük. Ebben kevesebbet segítettek azok, akik néhányan nem fogtak velem kezet, és sokkal többet Pozsi, aki nagyon szelíden és kedvesen mondta el, hogy miért nem ért egyet a lépésemmel" - magyarázza döntését.

 

Így nyírták ki az Indexet: a teljes történet minden kínos és szomorú részlétével együtt elolvasható a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő nyomtatott kiadásában.

 

Schmidt Mária magánakciója indíthatta el az Index szétesésével záruló folyamatot

A végjátékhoz azonban szükség volt a főszereplők közötti torzsalkodásokra is. Így nyírták ki az Indexet: a teljes történet minden kínos és szomorú részlétével együtt elolvasható a Magyar Narancs holnap (csütörtökön) megjelenő nyomtatott kiadásában. Az alábbiakban néhány részletet közlünk a cikkből, melyek rávilágítanak a függetlenségre törekvő magyar sajtó - az elmúlt 10 esztendőben egyre sokasodó - nehézségeire, az Európában példa nélküli korlátozására.

Figyelmébe ajánljuk