Megszavazta a Fidesz a közalkalmazotti státusz megszüntetését a kulturális szférában

  • narancs.hu
  • 2020. május 19.

Belpol

A minisztérium szerint ez előnyös a munkavállalókra nézve, a szakszervezetek úgy látják, nem annyira.

Mint arról lapunk is beszámolt, 21 előterjesztésről szavaz kedden az Országgyűlés. Ezek közül az egyik legnagyobb vitát kiváltó a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról szóló, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosítása, amely következtében a kormány elvette a közalkalmazotti státuszt a kulturális szféra dolgozóitól.

A törvénymódosítást a parlament 133 igen, 62 nem és 0 tartózkodás mellett fogadta el – írja a hvg.hu.

A törvénymódosítási javaslatot mint ismert a veszélyhelyzet idején, még áprilisban tették közzé. Semjén Zsolt nyújtotta be, Kásler Miklós volt az úgynevezett előadója. Az indoklás szerint az Országgyűlés az állami és az önkormányzati közszolgáltatások hatékonyabb ellátása, a közszolgáltatások ellátására foglalkoztatottak jogviszonyainak a közszolgáltatás jellegéhez és tartalmához igazodó differenciálása, továbbá munkájának anyagi elismerése elősegítése, illetőleg a kulturális közszolgáltatások kiszélesítése és azoknak a XXI. századi követelményeknek való megfelelése érdekében alkotja ezt a jogszabályt.

Viszont ennek következtében a törvénymódosítással valójában november 1-től megszűnik a kulturális szférában dolgozók közalkalmazotti státusza.

A most elfogadott jogszabály kiterjed a muzeális intézményekre, előadó-művészeti szervezetekre, levéltárakra és a nyilvános könyvtárakra. Nem vonatkozik viszont a kormány által létrehozott VERITAS Történetkutató Intézetre.

A törvénymódosítás szerint június 1-től egyáltalán nem is lehet új közalkalmazottakat felvenni a különböző (fent felsorolt) intézményekbe. A munkáltatók kötelesek július 1-ig tájékoztatni a közalkalmazottat a jogviszony átalakulásáról, majd július 15-ig új ajánlatot tenni nekik. A jogszabály szerint az e státuszú dolgozóknak ezt követően a munkabérük nem lehet alacsonyabb annál, amekkora összegre „közalkalmazott illetményként – ideértve a fizetési osztály és a fizetési fokozat szerint megállapított illetményt, az illetménykiegészítést, az illetménypótlékot és a rendszeres keresetkiegészítést – 2020. október 31-én jogosult lenne”. Míg a dolgozói szerződéseket október 31-ig kell elvileg újrakötni.

A szemüveges közellenség: elveszik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státusát

A minisztérium szerint az elavult közalkalmazotti bértábla teszi szükségessé, a szakszervezet szerint csak a leépítést készítik elő vele - mi célt szolgálhat, ha elveszik a muzeológusok, könyvtárosok, levéltárosok, közművelődési dolgozók közalkalmazotti státusát?

Figyelmébe ajánljuk