Megszavazta a parlament a svéd NATO-csatlakozást

  • narancs.hu
  • 2024. február 26.

Belpol

A csatlakozási kérvényt 2022 júliusában nyújtották be. 

188 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a magyar országgyűlés Svédország csatlakozását a NATO-hoz, az ülésteremben taps zendült fel a döntés után – írja a hvg.hu. Ez azt jelenti, hogy a katonai szövetség összes tagállama támogatja Svédország felvételét, miután a köztársasági elnök is aláírja a ratifikációt, hivatalossan is taggá válik. 

A lap emlékeztet, Svédország és Finnország felvétele az északatlanti szövetségbe azután kezdőtött el, Oroszország lerohanta Ukrajnát két évvel ezelőtt. A két külön kérvényt 2022 júliusában nyújtották be, a finn csatlakozást tavaly március végén ratifikálta az országgyűlés, a svéd csatlakozásról viszont csak most szavaztak, miközben a kormány azt hangoztatta, hogy nem Magyarország lesz az utolsó tagállam, amelyk megszavazza. Ez végül mégiscsak így lett, ugyanis a török parlament előttünk megszavazta a csatlakozást. 

Magyarország arra hivatkozta blokkolta a döntést, hogy Svédország nem mutat kellő tiszteletet irányunkba. A hivatalos kommunikáció szerint ez feszültséget okozott a Fidesz-frakcióban, a jelek szerint ezt olyan jól sikerült feloldani, mint tavaly a finnek esetében, ahol ugyanerre hivatkozva húzták az időt.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk