Megszavazták a helyiek fizetős parkolását Józsefvárosban

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 23.

Belpol

Eddig a lakossági parkolási engedélyek 100 százalékos önkormányzati támogatásban részesültek. Mostantól mindenki fizet, ha autót tart az utcán.

Döntött a józsefvárosi képviselő-testület: 2023-tól megszűnik a helyi lakók ingyenes parkolása. Eddig a lakossági parkolási engedélyek 100 százalékos önkormányzati támogatásban részesültek. A csütörtökön megszavazott rendelet szerint ez a kedvezmény most lakásonként az első autó esetén 80 százalékra, a második autó esetén 50 százalékra csökkenhet – számolt be a hírről a Színes Erzsébetváros a Facebook oldalán.

A VIII. kerületben új parkolási zónákat alakítanak ki, a parkolási engedélyeket pedig attól függően határozzák majd meg, hogy valaki az A, B, vagy C zónában lakik. Az A zónában élő autósoknak évente lakásonként az első autóra 30 ezer forintot, a B zónában 24 ezret, a C zónában 18 ezret kell fizetniük. Lakásonként két darab autóra lehet parkolási engedélyt kérni, de a második autóra már magasabb – 75 000, 60 000, 45 000 forint– lesz az éves parkolás.

A nagycsaládosok és a nyugdíjasok igényelhetnek kedvezményt, azok pedig, akik nem tartoznak ezekbe a kategóriákba, de szociálisan rászorulnak, továbbra is fordulhatnak az önkormányzathoz támogatásért.

A beszámoló szerint a VIII. kerület éves szinten eddig 1,5 milliárd forinttal támogatta a közterületi parkolást. Az új szabályozástól azt várják, hogy növekszik mind a helyben lakók, mind az ott dolgozók számára rendelkezésre álló szabad helyek száma, csökken a károsanyag kibocsátás, jobb lesz az életminőség, és több, korábban elérhetetlen közterület felszabadul hasznosításra, illetve a gyalogos és alternatív közlekedési módok számára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk