Több városban is beindult a távfűtés

Belpol

Miskolcon automatikusan beindul a távfűtés, ha lehűl a levegő, de a héten több más városban is elkezdtek melegedni a radiátorok a hivatalos fűtési szezon előtt egy hónappal.

A távfűtéses lakásokban hivatalosan október 15-től indul be a fűtés, de szeptember közepétől lehet igényelni a beindítást, ha az időjárás azt indokolja. A hőmérsékleti adatokra reagálva Miskolcon pénteken automatikusan megkezdték a távfűtéses társasházak felfűtését. A megyei jogú városok közül Tatabányán szerdán, Szombathelyen csütörtökön indult el a szolgáltatás. Salgótarjánban külön kérésre már a lakossági fogyasztók túlnyomó többségénél bekapcsolták a távfűtést.

 Miskolcon a fűtés valamennyi érintett társasházban automatikusan indul el, ha ezt a külső hőmérséklet indokolttá teszi, a későbbi szabályozás is automatikus. Ha egy társasház mégsem igényli még a szolgáltatást, vagy a korábbi évek gyakorlatától eltérő fűtési menetrendet, illetve időprogramot alkalmazna, akkor a közös képviseletén keresztül kérheti. Egyéb fogyasztóknál és külön kezelt intézményeknél a fűtés indítása nem automatikus, ezekben a fogyasztó képviselőjének írásos jelzésére indítják el a szolgáltatást - ismertette a Miskolci Hőszolgáltató Kft. 

Salgótarjánban a lakossági fogyasztók túlnyomó többségénél, kérésükre már bekapcsolták a távfűtést - tájékoztatta Kaszás István, a Salgó Vagyon Kft. műszaki igazgatója a távirati irodát. Az elmúlt hétvégén még csak négy épületben fűtöttek, de hétfőtől csaknem valamennyi épület igényelte a szolgáltatást. A hőközpont biztosítja az időjárásfüggő szabályozást, és nem fog fűteni, ha nő a kinti hőmérséklet - mondta.

 Nyíregyházán eddig 6500 lakás és 45 közületi fogyasztó kérte a távfűtés bekapcsolását - közölte Joó László, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója.  Tatabányán szerdán elindult a távfűtés, a T-Szol tájékoztatása szerint a fűtés szabályozása követi a külső hőmérséklet változását, így jó idő esetén a szolgáltatás leáll, majd este újraindul. Itt a 22 ezer távfűtéses háztartás 15 százalékában tudják a lakók a hőmérsékletet szabályozni.

 Egerben a lakóközösségek fele kérte eddig a távhőszolgáltatás bekapcsolását. Az egri EVAT Zrt. illetékese elmondta: a városban ötven távfűtött lakótömb van. Ha melegszik az idő, a leállítást is a lakóközösségnek kell kérniük a megbízottjukon keresztül. Debrecenben mintegy tízezer lakásban a lakók kérésére már fűtenek - közölte a helyi hőszolgáltató társaság vezérigazgatója az MTI érdeklődésére. A városban 33 ezer lakásban van távfűtés, a teljes lakásállomány harmadában. Ha jobb az idő, a lakóközösségek kérésére azonnal leállítják a már korábban beindított fűtést.

Kecskeméten a 40 ezer fogyasztót ellátó Termostar Kft. idén is lépcsőzetesen indítja el a távfűtést. A központi automatika a külső hőmérsékletnek megfelelően szabályozza a rendszert. A fűtéskorszerűsített lakásokban - a távhős lakások 70 százalékában - egyéni igény szerint állíthatják be a hőmérsékletet vagy akár le is kapcsolhatják a fűtést. Az átfogó fejlesztés eredményeképpen a hőtermeléshez felhasznált földgáz mintegy 70 százalékát megújuló energiával váltják ki. Az új fűtőmű a következő fűtési szezontól áll majd rendelkezésre.

 

 
tarsashaz_allat_kutya
 

 

Baján is automatikusan beindul a távfűtés, ha a társasházak, intézmények kérik, ahogyan erre volt is példa az elmúlt napokban. Székesfehérváron eddig egyetlen távfűtéses intézmény sem igényelte a szolgáltatás bekapcsolását, ezzel szemben Veszprémben kérésre csaknem ötven épületben fűtenek már, ezek között bölcsőde és óvoda is van. Dunaújvárosban az önkormányzat tájékoztatása szerint szerdán a bölcsődékben és óvodákban már volt fűtés, mert az intézményvezetők és a szülők is kérték ezt a városvezetéstől.

 Szombathelyen csütörtökön megkezdték a lakások fokozatos felfűtését - mondta Molnár Miklós, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Tájékoztatása szerint 11 500 lakásban, 70 intézményben és 350 egyéb helyen szolgáltatnak. A lakásokban automatikusan beindul a rendszer, az intézményekben csak kérésre. Kaposváron a távhőszolgáltatás elindítását eddig egy-két lakóingatlan, valamint bölcsődék és óvodák esetében kérték - mondta Szaka Zsolt, a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Pécsen az időjárás még nem indokolta a szolgáltatás elindítását, s eddig elenyésző azoknak az épületeknek a száma, amelyek tulajdonosai kérték a fűtést.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk