Schmitt Pál volt hivatalvezetője lehet a választási bizottság új elnöke

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 23.

Belpol

Novák Katalin államfő javasolja az Országgyűlésnek megválasztásra.

Cservák Csaba 44 éves jogász, Schmitt Pál egykori államfő hivatalvezetője lehet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) új elnöke – írja a hvg.hu. A lap információi szerint, Cservákot a hét közül az egyik új NVB-tagként Novák Katalin államfő javasolja az Országgyűlésnek megválasztani. Az elnököt a tagok választják maguk közül, de Cserváknak nagy az esélye a pozícióra.

Az NVB jelenlegi tagjai közül ketten vannak – Sasvári Róbert és Szalay Tamás –, akik a hvg.hu szerint maradnak az új testületben is. A lap rákérdezett Novák Katalin hivatalánál, hogy a névsor összeállítása előtt mely parlamenti pártokkal, alkotmányjogászokkal, jogtudósokkal, szakmai, illetve civil szervezetekkel egyeztetett, de nem kaptak választ.

A testület elnöke 2021 februárjában lett Téglási András, őt válthatja most az újjáalakuló NVB hét tagja közül Cservák Csaba, aki az NVB-elődszervezetének, a 2013 előtti Országos Választási Bizottság MDF által delegált tagja volt 2002-2005 között. Mint azt a lap felidézi, a Károli Gáspár Református Egyetem alkotmányjogi tanszékét vezeti, tanít a Szegedi Tudományegyetemen is, főmunkatárs a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, 2007-től a Független Jogász Fórum elnöke, 2014-2020 között pedig a Független Rendészeti Panasztestület tagja is volt. De talán a legtöbben onnan ismerhetik, hogy 2010-2012 között a plágiumügyébe belebukott Schmitt Pál hivatalvezetője volt.

A hvg szerint a Novák Katalin által az Országgyűlésnek javasolt három NVB-póttag közül talán Gerencsér Balázs a legérdekesebb személy. Több Orbán-kormány alatt is dolgozott az igazságügyi tárcánál, a közelmúltig Polt Péter legfőbb ügyész kabinetvezetőjeként dolgozott, az ügyészség Facebook-oldalán található bemutatkozása szerint pedig egy kórusban énekel, imádja az analóg fényképezést és van egy 40 éves, Ferrari-piros színű Volkswagen Bogara.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?