Megszólalt a Vidnyánszky-kuratórium: "felelőtlen az SZFE vezetőinek lemondása"

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 1.

Belpol

Hogy fognak így bemenni az egyetemre?

Miután a Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes vezetése lemondott, az oktatók sorra mondják fel a szerződéseiket, a diákok pedig elbarikádozták magukat az egyetemen, közleményt adott ki a Vidnyánszky Attila által elnökölt Színház- és Filmművészetért Alapítvány, amely a kormány döntése értelmében mától vette át az egyetem fenntartását.

Azt írják, elfogadhatatlan és felelőtlen az SZFE vezetőinek lemondása, mert "az egyetem vezetőinek biztosítaniuk kell az oktatás megkezdését, az épületek, az infrastruktúra biztonságos működését és - különösen a jelenlegi járványhelyzetben - a hallgatók és a dolgozók egészségét." Az egyetemet elfoglaló hallgatók egyébként azt ígérik, nem engedik be a kuratórium tagjait az épületbe.

Vidnyánszkyék szerint nem sérült az egyetemi autonómia, az SZFE vezetésének pedig több alkalommal felkínálták az egyeztetés lehetőségét. Ehhez képest a kormány kész helyzet elé állította az SZFE-t, az egyetem jelöltjeit figyelmen kívül hagyta a kuratórium összeállításánál, a szenátus jogköreit pedig radikálisan csorbította a kuratórium javára.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.