Megszűnhet a Jobbik?

  • narancs.hu
  • 2019. február 15.

Belpol

Ha a NAV nem enged, felszámolhatják a pártot.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a Népszavának beszélt arról, hogy felszámolás indul a párt ellen, ha nem adja meg az adóhivatal a részletfizetési lehetőséget a Jobbiknak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott büntetések törlesztésére.

Sneider elmondta, hogy február 8-án, múlt pénteken vették át az ÁSZ értesítését, amely szerint a legutóbbi, 136 milliós bírságot 15 napon belül kellene utalniuk, hacsak nem kapnak lehetőséget a részletfizetésre.

A pártelnök részletesen beszámolt a pártot érő büntetési összegek halmozódásáról és a támogatások megvonásáról, és arról, hogy jelenleg a Jobbik számláján 20 millió forint van. A cikk szerint "a mostani 136 milliós büntetést már nincs miből kifizetni, csak a részletfizetés "menthetné meg" a pártot."

A Népszava megkeresésére az ÁSZ kommunikációs vezetője elmondta, hogy az ÁSZ által megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeinek megállapítása már nem a számvevőszék jogköre, azt a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg. A lap az adóhatóságtól és az államkincstártól még nem kapott választ arra, hogy mekkora esély van arra, hogy valóban felszámoltatják a pártot.

Sneider kifejtette, hogy szerinte "normális körülmények között nem kellene számolni azzal az eshetőséggel, hogy a hatalom adminisztratív úton megszünteti a legnagyobb ellenzéki pártot" de hozzátette: „nem szabad úgy tennünk, mintha demokratikus országban élnénk”.

A felszámolási eljárás egyébként évekig tarthat, ha ez az eset bekövetkezik, a párt tagjai független képviselőként folytatják. A párt jelnleg már felvette a kapcsolatot a NAV-val, egyelőre szóban egyeztetnek.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.