Megszűnhet a Jobbik?

  • narancs.hu
  • 2019. február 15.

Belpol

Ha a NAV nem enged, felszámolhatják a pártot.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a Népszavának beszélt arról, hogy felszámolás indul a párt ellen, ha nem adja meg az adóhivatal a részletfizetési lehetőséget a Jobbiknak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott büntetések törlesztésére.

Sneider elmondta, hogy február 8-án, múlt pénteken vették át az ÁSZ értesítését, amely szerint a legutóbbi, 136 milliós bírságot 15 napon belül kellene utalniuk, hacsak nem kapnak lehetőséget a részletfizetésre.

A pártelnök részletesen beszámolt a pártot érő büntetési összegek halmozódásáról és a támogatások megvonásáról, és arról, hogy jelenleg a Jobbik számláján 20 millió forint van. A cikk szerint "a mostani 136 milliós büntetést már nincs miből kifizetni, csak a részletfizetés "menthetné meg" a pártot."

A Népszava megkeresésére az ÁSZ kommunikációs vezetője elmondta, hogy az ÁSZ által megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeinek megállapítása már nem a számvevőszék jogköre, azt a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg. A lap az adóhatóságtól és az államkincstártól még nem kapott választ arra, hogy mekkora esély van arra, hogy valóban felszámoltatják a pártot.

Sneider kifejtette, hogy szerinte "normális körülmények között nem kellene számolni azzal az eshetőséggel, hogy a hatalom adminisztratív úton megszünteti a legnagyobb ellenzéki pártot" de hozzátette: „nem szabad úgy tennünk, mintha demokratikus országban élnénk”.

A felszámolási eljárás egyébként évekig tarthat, ha ez az eset bekövetkezik, a párt tagjai független képviselőként folytatják. A párt jelnleg már felvette a kapcsolatot a NAV-val, egyelőre szóban egyeztetnek.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.