Megszűnt a kiutasított iráni diákok többsége ellen a büntetőeljárás

  • narancs.hu
  • 2020. július 15.

Belpol

Bizakodhatnak azok a diákok, akiket már hazatoloncoltak.

Megszűnt a büntetőeljárás azoknak az iráni diákoknak a többsége ellen, akiket a karanténszabályok megsértése miatt kiutasítottak Magyarországról még a tavasszal – értesült a Direkt36, az információkat a Belügyminisztérium is megerősítette.

Az ügyben tizenkilenc diák érintett, közülük az a négy iráni is, akiket még nem sikerült kitoloncolni, így most már maradhatnak Magyarországon. „A büntetőeljárást ejtették, a kiutasítási határozatot visszavonták, az útleveleiket visszakapták” – erősítette meg a portál információit Nehéz-Posony Kata, a TASZ jogvédő szervezet ügyvédje, aki egy testvérpár egyik tagját képviselte.

A minisztérium azt írta a Direkt36-nak, hogy a többi 15 diák közül „a beutazási és tartózkodási tilalom törlésére vonatkozó kérelmet 12, már kitoloncolt személy terjesztett elő, a kérelmek elbírálása folyamatban van”. A BM azzal a magyarázata a változást, hogy a „jogszabályváltozás okán a járványügyi szabályszegés miatt folyamatban lévő büntetőeljárások szabálysértéssé minősültek át. Ezekben az esetekben fertőző betegség elleni védekezés elmulasztása miatt indult szabálysértési eljárás.”

A négy, még ki nem toloncolt iráni továbbra is Budapesten tartózkodik. A jövőjük nem teljesen oldódott meg, mert bűncselekménnyel már nem, de szabálysértéssel még mindig gyanúsíthatják őket. A hazatoloncolt 11 társuk ügyében a Direkt36-nak egy iráni forrás azt mondta, az iráni külügy többször is azt állította, már megállapodtak a magyar féllel, de a végleges döntés és a papírmunka még hátra van a diákok visszatéréséhez. A BM tájékoztatása szerint négy olyan diák van, akik ellen egy másik, „csoportosan elkövetett garázdaság miatti büntetőeljárás továbbra is folyamatban van”.

Neked ajánljuk