Megszüntetés előtt az alapítvány, amely kulcsfontosságú Matolcsyék vagyonosodásában
Matolcsy bemutatja az alapítványi támogatással kiadott, róla szóló könyvet

Megszüntetés előtt az alapítvány, amely kulcsfontosságú Matolcsyék vagyonosodásában

  • narancs.hu
  • 2017. február 23.

Belpol

Márpedig az árulkodó iratok jelentős hányada így megsemmisülhet. A Tulajdon Alapítvány működését sűrű csend és homály övezi. Sorozatunk harmadik része a ma megjelent Magyar Narancsban.

Matolcsy György és családja vagyonosodási történetének egyik állandó és központi szereplője, megkerülhetetlen közreműködője és „partnere” egy rejtélyes és átláthatatlan állami alapítású alapítvány, a Tulajdon Alapítvány (TA). Ez az alapítvány hozta létre a Növekedéskutató Intézet Kft.-t, amit kezdetben személyesen Matolcsy vezetett, és a Fidesz első kormányzása, illetve Matolcsy György első minisztersége alatt évente 100 millió körüli bevételeket produkált. A cég 2001-ben aztán névlegesen a feleség, Matolcsy Gyöngyi, ténylegesen Matolcsy György tulajdona lett. (Erről lásd: A strómanom a feleségem, Magyar Narancs, 2017. január 19.) Az alapítvány és Matolcsy Növekedéskutatója emellett igen szorosan együttműködött a Fidesz pártalapítványától, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványtól (SZPMA) kapott támogatások „hasznosításában” is (lásd: Strómanból sosem elég, Magyar Narancs, 2017. február 9.). De az évek során Matolcsyék és cégeik vásárolták fel az alapítvány három ingatlanát is. A tranzakciókról, az évek alatt olajozottá vált együttműködésről, valamint az alapítvány és a Matolcsy család (vagy érdekeltségeik) közötti pénzmozgásokról a legtöbb részlet azonban továbbra is ismeretlen, sőt jelenleg megismerhetetlen. Sorozatunk harmadik részében megpróbáltuk összeszedni mindazt, ami e homályba burkolózó kis brigádról megtudható.

Ízelítőként íme néhány részlet az 1990 novemberében létrehozott Tulajdon Alapítvány (TA) 2010 utáni történetéből. 2010 és 2014 között 173 millió forint volt a TA árbevétele – a 2010-es különösen jó év volt, a bevétel ekkor elérte a 66 milliót. 2011 és 2014 között a TA kuratóriuma összesen nem kevesebb mint 75,5 millió forint értékben osztott ki ösztöndíjakat (2010-ről nincs adatunk), az azonban ugyancsak homályban marad, hogy kiknek. Egyetlen kivétel, amikor a beszámoló szerint 2014-ben egy (vagy több) kuratóriumi tag – nem tudni, ki(k) – 4,2 millió forint stipendiumban részesült, feltehetően a szabályokat áthágva.

false

 

A szöveges mellékletekből abba is bepillantást nyerhetünk, hogy milyen témák nyerték el a kuratórium tetszését: 2011-ben A válság megjelenése és kezelése a magyar gazdaságban, a Piaci buborékok, 2012-ben A vállalkozásfejlesztés, vállalkozóvá válás középtávú makrogazdasági környezete, A foglalkoztatás, ezen belül az önfoglalkoztatás, közfoglalkoztatás, a fiatalok munkapiaci helyzete, a hazai munkaerő kivándorlása, 2013-ban A központi bankok mozgástere a gazdaság élénkítésében és A jólét mérési eredményeinek alkalmazási lehetőségei című projektek voltak támogatásra érdemesek a kurátorok szerint. A gazdasági tárgyú tanulmányok mellett akadt egy messzebbre kalandozó is: Az emberi agyról szerzett ismereteink, a pszichológia, elmegyógyászat, idegélettan, antropológia, informatika tudományterületeken zajló megfigyelések, tanulságok. A felsorolt témák mögött a gazdaságpolitika irányítóit feltételezhetjük, és különösen a legutóbbi tanulmánycím alapján – ismerve az agysebészet iránti fokozott érdeklődését – talán magát Matolcsy Györgyöt is.

A pénzügyi adatokból az is látható, hogy 2010 és 2014 között az alapítvány összesen mintegy 40 millió forintos veszteséget termelve fokozatosan fölélte tartalékait: jóval többet költött a bevételeinél. 2014 végére vagyona nagyjából 10 millióra apadt, ami megegyezik az 1990-es induló vagyonnal. Az alapító okiratban az ÁVÜ annak idején úgy rendelkezett, hogy csak a tőke kamatai használhatók fel, és a vagyon semmiképp sem csökkenhet 9 millió forint alá. 2014 óta az alapítvány nem végzett érdemi tevékenységet, 2015-ben a bevétele nulla volt.

Bizonyára véletlen egybeesés, de a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank pont akkor, azaz 2014-ben hozta létre Pallas Athéné alapítványait, amikor a Tulajdon Alapítvány de facto kimúlt.

További furcsa véletlenekről, a TA bíróságon kezdeményezett bezárásáról és ennek tétjéről a legújabb Magyar Narancsban olvashatnak részleteket.

Neked ajánljuk