Megtarthatja az állam a műkincseket, amíg nem bizonyít a tulajdonos, és néha még utána is

  • narancs.hu
  • 2019. február 27.

Belpol

Módosították a vitatott tulajdonú kulturális javakra vonatkozó szabályokat.

"Hatályon kívül helyezték a közgyűjteményekben őrzött, vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásának rendjéről szóló 2013-as kormányrendeletet" - írja a Népszava a Magyar Közlöny aktuális értesítései alapján.

Ez azt jelenti, hogy míg a kérdéses esetekben eddig a magántulajdonosnál maradhattak a műkicsnek, amíg az állam nem bizonyította saját tulajdoni jogosultságát, most ez megfordul, ráadásul hiába lesz bizonyítható a magántulajdonos személye, az állam még így is magánál tarthatja a javakat.

Ahogy írják, ezentúl a folyamat szerint: "a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. először megvizsgálja, hogy az igénylő tulajdonjoga kétséget kizáróan bizonyítható-e. Amennyiben igen, a műtárgyak visszaadása akkor sem jelent egyet a tulajdonjogi igény eldöntésével. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy is dönthet, a visszaadott műtárgyat védelem alá helyezteti, azaz a műtárgy nem hagyhatja el Magyarországot."

Ilyen esetben a tulajdonos bíróságon keresztül próbálhatja megkapni a javait, ahogy azt jelenleg épp az Esterházy Magánalapítvány is teszi a fraknói kincsek esetében.


(A kép illusztráció.)

Figyelmébe ajánljuk