Megvan a javaslat, ki lehet az új alkotmánybíró

  • narancs.hu
  • 2021. június 14.

Belpol

A parlament már holnap dönthet a megválasztásáról.

A jelölőbizottság hétfői ülése után tették közzé a javaslatot, mely szerint Márki Zoltán a jelölt – írja a hvg.hu. A kúriai büntetőbíró megválasztásáról kedden szavaz az Országgyűlés.

Az eredményes szavazáshoz az összes képviselő kétharmadának a támogatása, tehát legalább 133 szavazat szükséges. A Fidesznek és a KDNP-nek éppen ennyi van, ha a súlyos koronavírus-fertőzésből kigyógyult Bányai Gábor is ott tud lenni. Emellett többnyire a kormánypártokkal szavaz Ritter Imre német nemzetiségi képviselő és néhány volt jobbikos független.

Márki Zoltán 1988-ban végezte el az egyetemet, 1990 óta bíró. Hat évig járásbíróságon ítélkezett. Szintén hat évig (1996–2002) dolgozott az Igazságügyi Minisztériumban a Horn- és az első Orbán-kormány idején. 9. éve dolgozik a korábban Legfelsőbb Bíróságnak nevezett Kúrián, 9. éve kúriai tanácselnök, 3 hónapja a büntető kollégium vezetője.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.