Menetelés az éjszaka mélyére

  • Németh Dániel
  • 2015. szeptember 5.

Belpol

Nehéz lesz elfelejteni az éjszakát, amikor a menekültek gyalog indultak el Ausztriába, mert a magyar állam magukra hagyta őket. Németh Dániel felkavaró képei a hosszú útról.

Délben indultak, és sokan éjfélig sem álltak meg. Ekkor érkeztek meg az M1-re a buszok, amelyekre sokan először nem mertek felszállni, mert tudták, hogy a magyar államban nem lehet megbízni. Hogy a magyar állam nemcsak hagyja őket a saját piszkukban fetrengeni, hanem ha úgy tartja kedve, akkor hazudik nekik, és a civilizált Nyugat helyett embertelen táborokba viszi őket. Vagy könnygázt fúj a gyerekeik arcába. De ezen a hosszú úton is ott voltak a civilek, akik inni adtak, és akik bekötözték sebeiket. Az éjszaka mélyén pedig a legtöbben végül felszálltak azokra a buszokra, amelyek elvitték őket Ausztriába. Azt nem tudják, hogy mi lesz velük, de ott már biztonságban vannak. Megmenekültek a magyar államtól. Győztek.

false

 

Fotók: Németh Dániel

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

Fotók: Németh Dániel

 

 

Mindeközben sokan a Keletiben maradtak. Ezektől a képektől is nehéz szabadulni.

Figyelmébe ajánljuk

Történetből történetbe

A könyv első fejezetének novellái időtlen térbe helyezik a névtelen Fiú történetét, mely így – az elsőszülött vagy a tékozló fiú toposzától a krisztusi jelentésekig – elvont, mitológiai, bibliai és tropikus, vagy akár popkulturális tartalmak közvetítője lehet.

Bizonytalan szavazók

Aki a cím alapján egy koronavírusról szóló előadásra számít, meg fog lepődni. Pintér Béla új politikai pamfletnek is beillő előadása arra kíváncsi, hogy miért lesz vagy marad valaki fideszes.

 

A pestlőrinci lepel

„Még harcolunk, de testünk oly sovány. Testvér, segítsd a lebukottakat” – írta szegény József Attila abban a versében, amelyikért a legtöbb komcsizást kapta a mai hatalom mindenkori eszmetársaitól.

Helyes gondolatok

A kormányoldalon nem enyhül a Svédország NATO-csatlakozását kísérő elmebaj. Politikailag értelmezhetetlen megfontolásból a szuverenitására máskor oly kényes Orbán-kormány változatlanul úgy táncol az ügyben, ahogyan Erdoğan török elnök fütyül, de ő legalább tud mire hivatkozni: a Svédországba kivándorolt vagy menekült kurdok tízezreire Ankara potenciális veszélyforrásként tekint, és sehogyan sem bírja megemészteni, hogy a svédek ezt a kérdést a saját demokratikus meggyőződésük szerint kezelik.

„Ha szabad lennék”

A klasszikus értelemben vett rendezést a háta mögött hagyva valami teljesen újba kezdett: 2015-ben elvégezte a család- és rendszerállítás-tanfolyamot, és jelenleg a Sztoriműhely vezetője. Trauma feldolgozásáról, berögzült színházi struktúrákról és a változás lehetőségeiről beszélgettünk vele.