Mennyiért hallgat el a Heti Válasz?

  • Vári György
  • 2012. június 12.

Belpol

Birtokunkban van egy szerződés, amelyet a Heti Válasz és a második kerületi önkormányzat kötött, s ebben – nem túl nagy összegért – a hetilap vállalja, hogy nem ír semmi sértőt a kerületről. Az ügy további pikantériája, hogy eddig az önkormányzat azt állította, nem fizetett a lap mellékletében való megjelenésért.

Áprilisban megírtuk, hogy két jobboldali hetilap, a Heti Válasz és a Demokrata az utóbbi évek folyamán összesen bő százmillió forintnyi bevételhez jutott a döntő többségükben fideszes budapesti önkormányzatoktól. (Borókai Gábor reagálását a cikkre lásd itt, Bojtár B. Endre válaszát pedig itt – a szerk.) Akkor bekértük a kerületektől a lapokkal kötött megállapodásokat, s noha nem kaptuk meg minden kerülettől a szerződéseket, a megszerzettekből is csinos kis összeállítást tudtunk készíteni. Ám azóta is érkezett néhány kontraktus a postaládánkba, és ezek bizony tartogatnak meglepetéseket.

A második kerület és a Heti Válasz közti, tavalyi évre vonatkozó megállapodás (melyet most küldött el az önkormányzat) legszembeszökőbb pontja, hogy „azonnali hatályú, rendkívüli felmondás joga illeti meg továbbá a megbízót, amennyiben a Heti Válasz c. hetilapban a Megbízó érdekét bizonyíthatóan sértő információ, tényközlés, hirdetés, tájékoztatás jelenik meg”. Az orgánum tehát azt vállalta magára, hogy nem ír semmi rosszat megbízójáról, még akkor sem, ha esetleg lenne mit. Tettek ugyanilyen vállalást Óbudával, Budafok-Téténnyel és a Hegyvidéki Önkormányzattal kapcsolatban is, eleve lemondva az újságírás egyik alapfeladatáról.

Az idézett szerződés egyéb pontjai a Pest-Budai Látkép című mellékletben való megjelenésre vonatkoznak. A második kerület az előző cikkünk készültekor még azt állította, hogy bartermegállapodása volt a Heti Válasszal. Sőt, először azt írták, hogy az önkormányzat a folyóiratnak pusztán megrendelője, csak újabb érdeklődésünkre mondták el, hogy ha a hivatal nem is, de a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Budai Polgár Nonprofit Kft.-nek volt „barter jellegű” szerződése a Heti Válasz Kft.-vel a Pest-Budai Látkép című melléklet támogatására vonatkozóan (azaz pénzt nem utaltak, de valamilyen ellenszolgáltatást nyújtottak). Most viszont a megküldött, 2011-re vonatkozó szerződésből feketén-fehéren kiderül, hogy a lap a kerülettől a melléklet támogatásáért – és a kedvezőtlen információk elhallgatásáért – havi 275 ezer forintot, év végéig tehát összesen 3 millió 300 ezret (plusz áfát) kapott. A bartermegállapodásokhoz, mint végül megtudtuk (no nem a megküldött szerződésből, hanem további kérdéseinkre adott válaszokból), annyi köze volt az ügyletnek, hogy a fizetésen felül később még arról is megállapodtak, hogy a Heti Válasz és a kerületi újság kölcsönösen hirdethetnek egymásnál. Tehát a mellékletbeli megjelenésért fizetett összegek – mint azt a szerződések hangsúlyozzák is – nem foglalják magukban az önkormányzatok esetleges hirdetéseit, azokért külön kellett viszontszolgáltatni vagy fizetni.

Az önkormányzat kérdésessé vált szavahihetőségének fényében aggasztónak tűnik, hogy a kerület mindössze ezt az egy szerződést bocsátotta végül rendelkezésünkre, noha a Heti Válasz is és a szerződések preambuluma is azt jelzi, hogy a kezdetektől „támogatják” a melléklet megjelenését.

Bónusz

Az első cikk megjelenése óta megkaptuk a XII. Kerületi Önkormányzat és a Magyar Demokratát kiadó Artamondo Kft. idei szerződését is, amely annyit ír csak elő ellenszolgáltatásként Bencsik lapjának havi 300 ezer forintért, a szerződés időtartamára tehát összesen 3 millió 600 ezer forintért cserébe, hogy „jelentősen működjön közre” a Hegyvidéki Önkormányzat „kulturális tevékenységének, munkájának és projektjeinek” népszerűsítésében. Mivel sem a megjelenések mennyiségét, sem terjedelmét nem írja elő a kontraktus, jóformán semmilyen teljesítményt nem kérhet számon a „támogatási szerződést” megkötő önkormányzat.

Neked ajánljuk