Drágább lesz-e cukorbetegnek lenni?

  • narancs.hu
  • 2012. június 11.

Belpol

Diszkriminál-e a cukorbetegekre vonatkozó új rendelet, amely a diéta betartásához köti a jobb minőségű gyógyszert? A dietetikus szerint nem, mert nem feltétlenül drágább a cukorbetegeknek előírt táplálkozás. Olvasónk szerint viszont igen.

Júliustól csak akkor kaphatják kedvezményesen a legkorszerűbb inzulint a 2-es típusú cukorbetegek (a definíciót lásd keretes írásunkban), ha tartják az előírt diétát. A gyógyszer-támogatási rendelet módosítása szerint ugyanis közülük azok, akik nem követik a terápia során meghatározott szénhidrátbevitelt, az úgynevezett analóg inzulint a korábbi 100 helyett csak 50 százalékos támogatással kaphatják, vagy visszaállítják őket a kevésbé modern humán inzulinra. A betegeket negyedévente olyan vérteszttel ellenőrzik, amiből vissza lehet következtetni az elmúlt másfél-két hónap szénhidrátbevitelére. Évente két rossz teszteredményt még büntetlenül lehet produkálni, hiszen a betegeknek önhibájukon kívül (például egy fertőző betegség miatt) is romolhat az anyagcseréjük.

A módosítás oka természetesen a gyógyszerkassza újabb megszorítása, tehát a spórolás. A közpénzek kezelése szempontjából ugyanakkor méltányolható lehet a cél, hogy csak azok kapják az egészségbiztosításnak sokba kerülő terápiát, akiknél tényleg van értelme, mert maguk is hozzájárulnak a kezelés sikeréhez. Kérdés: nem diszkriminál-e a rendelet, azaz nem aránytalanul drága-e a megfelelő diéta betartása. Az új eljárásrenddel az illetékes szakmai kollégium és a Magyar Diabetes Társaság is egyetértett: a kényelmesebben alkalmazható és kisebb kockázatú analóg inzulin is csak megfelelő életmóddal (diéta plusz mozgás) kombinálva segít hozzá az elfogadható anyagcsere-állapothoz, a betegek együttműködése nélkül tehát csak pénzkidobás a drágább gyógyszer. A Társaság a Szabadságjogokért viszont etikai problémákra hívta fel a figyelmet. Szerintük, ha el is fogadjuk azt az orvosszakmai érvet, hogy ez esetben a beteg gyógyulását a saját életmódja akadályozza meg, még nem biztos, hogy ezzel a betegek is tisztában vannak. A tájékoztatáshoz való joguk ugyanis minden felmérés szerint nagyon gyakran sérül, és az esetleges egyszeri szóbeli közlés sem helyettesíti azt az – akár írásos – tájékoztatást, amit a beteg tényleg meg is ért és alkalmazni is tud. (Ehhez azért hozzátehetjük, hogy amikor gyógyszeráremelésről van szó, valószínűleg csökken a betegek tájékozatlansága.) A TASZ azt is felvetette, hogy a diéta be nem tartásának nem csak fegyelmezetlenség lehet az oka: egészségesen étkezni jóval többe kerül, mint egészségtelenül, azaz a rendelkezés főként a szegényebb állampolgárokat sújtja majd. (A témában írt előző cikkünkhöz hozzászólás érkezett egy érintettől, amelyet e cikk végén olvashatnak – a szerk.)

Definíciók

Az 1-es típusú cukorbetegség, amikor vírusok vagy genetikai tényezők olyan autoimmun reakciót váltanak ki, amelynek következtében leáll a szervezet inzulintermelése. Általában gyermekkorban alakul ki.

A sokkal gyakoribb 2-es típusú cukorbetegség esetén ugyan termelődik inzulin, de nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben ellátni. Öröklött tényezők is befolyásolják a kialakulását, de elsődleges rizikófaktora az elhízás. Általában középkorú vagy idősebb embereknél alakul ki, de a korai elhízás terjedésével egyre gyakoribb a serdülő- és gyerekkori megjelenése is.

Turcsák Katalin dietetikus a narancs.hu-nak elmondta, hogy egyáltalán nem új elvárásokról van szó, csak mostantól a táplálkozási előírások be nem tartásához majd szankció is kapcsolódik. A cukorbetegek helyes táplálkozása az egyébként is egészségesnek nevezhető étrendhez áll közel, miközben minden betegre individuális terápiát határoz meg a kezelőorvos és a dietetikus; ebben a fogyasztandó élelmiszerek mennyiségét, összetételét, az étkezések gyakoriságát is megadják. Továbbá a rendszeres testmozgás fontosságára is felhívják a figyelmet, mert ez több ponton is támogatja a terápiát (energiafelhasználás, vércukorszint-csökkentés, közérzetjavulás). Az étrend betartása természetesen az alapvető táplálkozási ismeretek elsajátítását igényli, ügyelni kell a szénhidrátbevitelre és a glikémiás indexre – mindez valóban több odafigyelést igényel, de nem megvalósíthatatlan feladat. A szakértő szerint a diabetikus élelmiszerek ugyan drágábbak, de ezek olyan kényelmi termékek, amelyek fogyasztása magas kalóriatartalmuk miatt egyébként sem ajánlott. Ugyanis a cukorbetegek 90 százaléka az ún. 2-es típusú diabéteszben szenved, és döntő többségük túlsúlyos vagy elhízott. Viszont a zöldségeket, gyümölcsöt, sovány húst, halat, teljes kiőrlésű gabonát, zsírszegény sajtot stb. tartalmazó egészséges étrendre váltás, „ha a mennyiség helyett a minőségre figyelünk”, nem feltétlenül drágább. Legalábbis a cukorbetegeknek nem kell olyan extrém többletköltségeket vállalniuk, mint mondjuk a lisztérzékenyeknek. „De még ha valamivel drágább is, hosszú távon biztosan megéri, mert nem lesznek szövődmények, rossz közérzet és kevesebb gyógyszerre van szükség” – vélekedett Turcsák Katalin.

Egy hozzászóló:

Sajnos én is cukorbeteg vagyok, és érintett vagyok a dologban.
Kérdezem én attól a nem normálistól, aki ezt kitalálta, hogy azok a szerencsétlen emberek, mint én is, akik 27 000 Ft-ból kénytelenek megélni, hogyan diétázzanak ebből az összegből??? Csak néhány példa az árakra vonatkozóan, mert biztos vagyok benne, hogy a törvényhozók nincsenek tisztában ezekkel: 1 kg nyírfacukor 3600 Ft, 1 kg liszt cukorbetegeknek kb. 7-800 Ft, fél kg teljes kiőrlésű tönkölykenyér 410 Ft stb. stb.
Kitalálták azt, hogy aki nem tartja be a diétát, az nem tesz eleget az orvos utasításának, csak hogy legyen indokuk megvonni tőlünk a gyógyszert. Meg sem fordul a híg agyukban, hogy az a szerencsétlen anyagilag képtelen rá!!! Már most is nagyon nagy gondot jelent a gyógyszereim kiváltása, ha ez a törvény hatályba lép, egyértelműen halálra leszek ítélve, több tízezer sorstársammal együtt!!
Bevezették a hamburgeradót az egészségtelen élelmiszerekre. Az bezzeg nem jutott eszükbe, hogy legalább a cukorbetegek részére lényegesen csökkentsék vagy akár meg is szüntessék a számukra alapvető, egészséges élelmiszerek áfáját.
A rokkantnyugdíjat megszüntették, táppénzszerű ellátássá alakították át, a pénzt felére csökkentették, de még ez sem volt elég, ki kell bennünket nyírni, mondvacsinált indokkal a gyógyszert el kell tőlünk venni, hadd pusztuljon a férgese!!!
Aki szegény, lassú, de biztos halálra van ítélve az irgalmasság jegyében! Szégyelljék el magukat!
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!!!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.