Mészároshoz köthető luxusjárművön utazott Orbán

  • narancs.hu
  • 2018.09.24 10:45

Belpol

Két luxusjármű útját követte az Átlátszó a nyáron. Fontos utasokat vittek.

Idén nyáron sokáig követte két exkluzív jármű – egy magánrepülőgép és egy luxusjacht – útját szerte Európában az Átlátszó. Így sikerült lefotózniuk, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök egy osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után. Majd ugyanez a gép később Mészáros Lőrinc lányát és a ZTE tulajdonosát hozta Ferihegyre.

Továbbá drónvideót készítettek arról, hogy Mészáros üzlettársa, Szíjj László, valamint egy kormánybiztos és Homolya Róbert MÁV-elnök ugyanazzal a luxusjachttal hajókázik az Adrián, amin korábban Mészáros Lőrinc pihent.

A Mészáros Lőrinchez köthető luxusjacht egy 2015-ben épült Benetti Crystal 140 típusú jacht, hosszúsága 42, a szélessége 9 méter. A hajó 5 kabinjában 10 vendég fér el, és az utasok kényelmét 7 fős legénység szolgálja. A háromszintes luxusjacht legfelső, úgynevezett „napozó” részén jakuzzi és medence is a vendégek rendelkezésére áll.

A jachtot tavaly még 20,9 millió euróért (kb. 6,8 milliárd forint) hirdették. Az eladás után 2018. január végén Máltán vették nyilvántartásba Lady Mrd néven. A máltai hajónyilvántartás szerint a Lady Mrd tulajdonosa az L&L Charter Ltd. nevű máltai cég, aminek tulajdonosa a PKF Fiduciaries International Ltd. nevű máltai strómancég, amely máltai cégadatok szerint több mint kétszáz offshore céget kezel tulajdonosként vagy igazgatóként. A PKF tulajdonosai George Mangion és Marianne Mangion máltai lakosok, ám az rendkívül valószínűtlen, hogy a PKF által frontolt cégek valóban az ő saját vállalkozásaik volnának.

Máltai regisztrációja óta a Lady Mrd a Földközi-tengert járja Olaszországtól Horvátországig, és az elmúlt hónapokban többször „találkozott” ott egy másik titokzatos járművel, a már emletett luxus magánrepülőgéppel. A vadonatúj Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülőgép 2018 nyarán érkezett a cég montreali gyárából Bécsbe. Tulajdonosa nem ismert, az üzemben tartója pedig az International Jet Management GmbH, egy erre szakosodott osztrák cég.

Az International Jet Management GmbH volt az üzemben tartója annak a kisebb, 3 milliárd forintos, OE-IKZ lajstromszámú magánrepülőnek is, amellyel 2018 januárjában Mészáros Lőrinc közlekedett.

A luxusrepülő szinte állandóan a budapesti repülőtéren parkol. Innen indul, és az elmúlt hónapokban többször repült Ferihegyről éppen oda, ahol a Lady Mrd luxusjacht tartózkodott a kérdéses időpontban.

Orbán Viktor miniszterelnök is megtapasztalta már az OE-LEM kényelmét, ugyanis július 25-én ezzel a luxusrepülővel utazott Bulgáriába a Videoton–Ludogorec BL-meccsre. Az Átlátszó lefotózta, ahogy Orbán Viktor kiszállt a magánrepülőből a Ludogorec menedzsmentjétől kapott ajándéktasakkal a kezében. Június 21-én Nyizsnyij Novgorodba ment, ahol akkor Argentína játszott Horvátországgal a világbajnokság D csoportjának második fordulójában. Július 15-én pedig Moszkvába utazott a luxusrepülő, ahol épp a vb-döntő zajlott.

A portál összevetette a Lady Mrd és az OE-LEM elmúlt hónapokban megtett útjait. A hivatalos hajózási és repülési nyilvántartásokból származó adatok szerint ugyanis a magánrepülő többször ment Budapestről éppen oda, ahol a luxusjacht is tartózkodott éppen akkor.

Egy augusztus 17-én készült drónfelvételen a Lady Mrd luxusjacht Horvátországban hajózott. Három utasa Homolya Róbert MÁV-elnök, Szíjj László üzletember és Kovács Ernő kormánymegbízott.

Neked ajánljuk