Magyar kötvényprogramosok a finn rendőri akció célkeresztjében

  • narancs. hu
  • 2018.09.24 11:09

Belpol

Magyar papírjai is lehetnek a hétvégi finn rendőri akcióban elfogott két orosz üzletembernek.

A finn nemzeti nyomozó iroda, a Keskusrikospoliisi szombaton éjjel váratlanul repülési és hajózási tilalmat rendelt el az ország délnyugati részén, a Balti-tengeren található Turku szigetvilág környékén. A hivatalos tájékoztatás szerint egy több millió eurós adócsalási ügy miatt indult nyomozásban tartottak házkutatásokat, és vettek őrizetbe három embert, bár közülük egyet még a hétvégén el is engedtek. Az akcióban 17 helyszínen száznál is több rendőr és katona vett részt hajókkal, repülőgépekkel és drónokkal. A hétvégi akció célpontja a helyi lapok szerint egy Airiston Helmi nevű, orosz tulajdonban lévő finn vállalkozás, amit évek óta figyel a finn hadsereg és a Supo, a finn elhárítás. A cég 2007 óta vásárol fel szigeteket és ingatlanokat Finnország délnyugati részén, közel a Balti-tenger stratégiai fontosságú hajózási útvonalaihoz, amik a finn–orosz határtól távol kötik össze Finnországot Svédországgal és Európa többi részével. Az oroszok által felvásárolt területek egy része nincs messze a Naantaliban található finn olajfinomítótól sem, egyébként az egész országban összesen két ilyen létesítmény működik.

A 444 kikérte az Airiston Helmi finn cégbírósági papírjait, amiben a céges tisztviselő, Pavel Melnikov tartózkodási helyeként Magyarország szerepel. A név egyébként szerepel a magyar letelepedési kötvényprogramban részt vevő egyes külföldi állampolgárok neveit tartalmazó listán is. A finn cégadatbázis szerint a vállalkozás egy másik tisztviselőjét Shamugiya Shotának hívják, és Melnikovhoz hasonlóan az ő neve is szerepel a 444 és a Direkt36-hoz év elején eljutott „kötvényes” borítékban.

Ugyanez a boríték volt az alapja a 444, a Direkt36 és az orosz Novaja Gazeta nevű újság közös nyomozásának, aminek végén arra jutotta, hogy a magyar letelepedési programban többek között az orosz külföldi hírszerzés vezetőjének családja is magyar papírokhoz jutott.

Finnországban az orosz cég elleni hétvégi akció komoly hullámokat keltett. A finn kormányfő arról beszélt, hogy egy jelentős pénzmosás és adócsalás elleni akcióról van szó, de szerinte részleteket a rendőrségnek és nem a politikusoknak kell mondaniuk. A finn sajtó sokat foglalkozik az Airiston Helmi nevű orosz tulajdonú finn cég és oros–máltai–magyar vezetőjének földvásárlásaival, illetve hajóvásárlásaival.

A 444 a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól (BMH) is megkérdezte, hogy a finn hatósági akció célkeresztjében lévő Airiston Helmi nevű cégben részt vevő két személy, Pavel Eduardovich Melnikov, illetve Shamugiya Shota részt vettek-e a magyar letelepedési kötvényprogramban, és ha igen, milyen eredménnyel zárult a biztonsági átvilágításuk. A BMH válaszolt, csak éppen azt nem mondták meg, hogy a két orosz benne volt-e a kötvényprogramban.

A portál emlékeztetett: a 2013 és 2017 között működő letelepedési program ötlete Rogán Antal fideszes politikustól származik. A programban külföldi állampolgárok összesen 350 ezer euró (113 millió forint) körüli összegért magyar tartózkodási, illetve letelepedési engedélyhez jutottak, a befizetett pénzt pedig 40-60 ezer euró kezelési költséget levonva, 5 év után visszakapják. A program révén a magyar állam közel 20 ezer letelepedési engedélyt adott ki. A külföldiek a magyar papírok segítségével gyakorlatilag szabadon mozoghatnak az Európai Unión belül.

Neked ajánljuk

Orbán a Magyar Zene Házáról: lenyűgöző

  • narancs.hu
Ma adták át az új intézményt. A miniszterelnök nem tudott elszakadni a brüsszelezéstől: "Az európai energiaválság itt van a nyakunkon, a brüsszeli ideológiai nyomásgyakorlás is nő, miközben kontinensünk".