Mi mindenért fizessünk még 2015-ben? Szavazás!

  • narancs.hu
  • 2015. január 2.

Belpol

A netadó elesett, de jönnek az új autópálya-matricák. Nem is kéne itt megállni: legyen fizetős a liftezés, a buszon az ülőhely, és persze a tüntetés. Szavazzon!

Szóval mi lehetne, s ha lehet, hát mi legyen mindenképpen fizetős 2015-ben? Ezek a mi tippjeink:

A sétálóutcák

Extrabónusz lehetne, ha ráadásként traffipax is működne, és mindenkit megbüntetnének, aki 3 km/óra sebességnél gyorsabban gyalogol, pláne fut.

A liftezés

A mobilhívással kivitelezhető lifthasználat végtelenül előremutató ötletét a(z ezek szerint) szuperprogresszív Komlón már elő is vették, így már igazán nem lehet akadálya annak, hogy az egész országban kötelező legyen az sms-ben fizetett liftezés. Végül is, aki nagyon fel akar menni a tizedikre bevásárlás után babakocsival, az úgyis fel fog menni valahogy a lépcsőn is, ha fizetni épp nem tud, nem igaz?

Az ülőhelyek a BKV-n

Itt az ideje, hogy a BKV kinyomtassa a prolibérletet! Aki ilyet vesz, csak állhasson a buszokon (vagy a villamosokon); az ára a mostaninak megfelelő legyen, míg aki ülni akar, annak járjon a szép polgári bérlet! Ez persze legyen drágább! Ja, és Angyalföldön meg Újpesten az üléseket mindenhol vegyék le: ott úgyis állni fog mindenki!

Dugódíj gyalogosoknak

Természetesen ezt is e-matricával lenne érdemes – szigorúan az utcára lépés előtti vásárlással – megoldani, s kifejezetten a lakott területekre korlátozódna. Még lehetne is ezzel reklámozni: kormányunknak sikerült megőriznie a települések közötti gyaloglás ingyenességét!

A Margit-sziget

Hiszen ez egyszer már (egészen 1919-ig) úgyis bevált!

A bulinegyed

Minden ellenkező híresztelés ellenére igenis van Budapestnek egy jól körülhatárolható része, ahol Nyugat-Európában érezheti magát a magyar ember, ez pedig a régi zsidónegyed helyén elterülő bulinegyed. A leírtakból (Nyugat, fiatalság) egyenesen következik, hogy ideje szétbarmolni az egészet, ennek pedig legegyszerűbb módja, ha kerítéssel körbevesszük (erre amúgy is megvannak a történelmi hagyományok), és fizetőssé tesszük a belépést.

A bicikliutak

Az amúgy is felettébb bosszantó, magukat „kerékpárosok”-nak csúfoló biciglisták kétszer is meggondolják majd, hogy a minden rendes jogállamban a gyalogosoknak fenntartott járdát összerondítsák maguk és járműveik bűzhödt kipárolgásaival.

Az ingyenkonyha

Abszurdum, hogy vannak emberek, akik nem fizetnek érte, mégis kapnak meleg ételt. Ebben az országban az ilyesféle nyugatos léhaság bizonyára csak véletlenül kerülhette el a döntéshozók figyelmét.

A tüntetés

Ha tényleg annyira fontos a kedves polgártársaknak, hát fizessenek érte. Az egyszerűség kedvéért négyzetméterárban lehetne előre kiszabni.

A mentő, a rendőr, a tűzoltó

Minden szolgáltatásért fizetni kell, de csak az fizessen, aki igénybe is veszi az adott szolgáltatást. Ha valakinek feszt mentőre, rendőrre, tűzoltóra van szüksége, hát arányosan többel is járuljon hozzá a kihívásukhoz! Nehogy má' az egészséges is szívjon azért, mert valakinek sürgős orvosi beavatkozásra van szüksége! Vagy tehetek én arról, ha a tűzkárt szenvedett személybe nem verték belé idejében a szülei, hogy a gyufa nem játékszer?

 

Figyelmébe ajánljuk