Milliárdokat költöttek várfelújításra, de jóformán még neki se kezdtek

  • narancs.hu
  • 2018. december 3.

Belpol

Kastélyprogram: az 57 milliárdos keret negyede már elfogyott, de egy felújítás sincs kész a 39-ből.

Három évvel ezelőtt jelentette be a Fidesz-KDNP kormány, hogy 33 milliárdból kastélyprogramot indít. A keret azóta 57,5 milliárdra emelkedett. El is költöttek belőle 14 milliárdot, de még egyetlen vár sem újult meg a kijelölt 39-ből.  A beruházások körül viszont rendre feltűntek Mészáros Lőrinc gyerekei, és Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak egykori üzlettársai is - írja a 24.hu.

A Nemzeti Kastély- és Várprogram részeként országszerte 20 kastélyt és 19 várat – összesen 39 műemléket – restaurálnak, így a „legjelentősebb nemzeti értékek újulnak meg”. Az elmúlt években lassan őröltek a bürokrácia malmai, ám annál gyorsabban emelkedett a program költségvetése, amelyből több mint 40 milliárd forintot az unió biztosít, körülbelül 17 milliárd forint pedig a hazai központi költségvetésből áll rendelkezésre. Egy-egy várra, és kastélyra másfél milliárd forintot lehet fordítani brüsszeli pénzből, a többlet kiadásokat hazai forrásból kell finanszírozni.

A 39 vár és kastély közül eddig csupán 7 rekonstrukcióját kezdték el, és még eggyel sem végeztek. A programot bonyolító NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. honlapján elérhető információk alapján három műemléket – Edelény, Sirok, és Ozora – ugyan felújítottak, csakhogy ezeket még egy korábbi uniós program keretében végezték el, tehát nem részei az 57,5 milliárdos keretösszegnek.

A Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség felügyelete alatt működő társaság weboldaláról az is kiderül, hogy 7 kastély és vár helyszínén elkezdték már a felújításokat. Ám ezek restaurálására egytől egyig 2018-ban – csupán néhány hónapja – kötöttek szerződést a kivitelezőkkel. Az április választások előtt több kastélynál is alapköveket tettek le a létező épületekhez nagy csinnadrattával, ám a kivitelezés nem igazán kezdődött el. A tatai Eszterházy-kastély rekonstrukcióját egy három cégből álló konzorcium csaknem 1,6 milliárd forintért vállalta, de a végösszeg a Miniszterelnökség tájékoztatása alapján a 2,3 milliárd forint lesz a kiegészítő költségeket is beleszámítva.

Szintén márciusban tették le az alapkövet a Majkpusztai Esterházy-kastély és kamalduli remeteségnél, ám a munkát csak négy hónappal később nyerte el Mészáros Lőrincfelcsúti milliárdos gázszerelő gyerekeinek érdekeltségében álló cég, méghozzá konzorciumban Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak egykori üzlettársa cégével. Bár a közbeszerzés összege 2 milliárd forint, minden egyéb költséget összeadva 2,8 milliárd forint lesz a végösszeg.

A dégi Festetics-kastélyra 2,7 milliárd forintot szán a kormány, a közbeszerzési eljárást ennél majd 1 milliárd forinttal kevesebbért nyerte el egy olyan cég, amelynek a főtevékenysége ingatlankereskedelem. A bajnai Sándor-Metternich-kastélyra 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre, amit egy főtevékenységben lakóingatlan építésével foglalkozó, egyébként sportpályaépítő cég végez. 2,9 milliárd forintot költenek a füzérradványi Károlyi-kastélyra. A sümegi püspöki palota több mint 1,8 milliárd forintba kerül majd. A nádasdladányi Nádasdy-kastély felújítása pedig legalább 1,6 milliárd forintba kerül majd.

Az összegeket összeadva, majd 16 milliárd forint jön ki a 7 kastély és vár költségeire, ám ez csak a felújítandó műemlékek alig ötöde. Így az összes épületre vetítve, több mint 80 milliárd forintos összeg jön ki nem számítva az egyéb költségéket. Így a jelenlegi keret aligha lesz elég.

Eredetileg 2020 december 31-ig az összes rekonstrukcióval végeztek volna. Virág Zsolt miniszteri biztos már 2017 nyarán arról beszélt, hogy remekül halad a program. Holott az első hét épületre akkor még a közbeszerzést sem hirdették meg.

A 24.hu közérdekű adatigénylésére a Miniszterelnökség által adott válaszból 32-nél még egyetlen kapavágás sem történt. Eddig 14 milliárdot költöttek: 9,799,464,552 forintot költöttek várak és kastélyok rekonstrukciójára, 228,7 millió ment el tanulmányokra, 455,7 millió humánerőforrásra, 3,55 milliárd egyebekre.  De a Miniszterelnökség szerint minden a lehető legjobb ütemben halad. Az Európai Unió mindenesetre már ellenőrzést tartott, illetve tart majd a program kapcsán.

Figyelmébe ajánljuk