Egyre többen választják az egyházi és a magániskolákat

  • narancs.hu
  • 2018. december 3.

Belpol

Megtízszereződött az egyhái iskolába járó gyerekek száma, egyre többen tanulnak magániskolában.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint egyre kevesebben tanulnak állami intézményben, míg az egyházi iskolákba járók száma megtízszereződött - írja az Index.

Mintegy 300 ezerrel kevesebb gyerek jár ma általános iskolába, mint a ’90-es évek elején. Az Oktatási Hivatal adatai szerint a létszám csökkenésével párhuzamosan folyamatosan csökken az állami intézményekben tanulók száma, és egyre többen vannak azok, akik magán- vagy egyházi fenntartású iskolába járnak.

Az 1992-es tanévben még 1,07 millió gyerek járt állami általánosba, 11,2 ezren egyházi, 2500-an pedig magán fenntartású intézménybe. 2017-ben már úgy nézett ki a helyzet, hogy az összesen 735 ezer diákból 609 ezer jár államiba, 107 ezer egyházi, 18 ezer pedig magán általános iskolába. Az állami iskolába járók száma a gyakorlatban néhány ezer fővel kevesebb lehet a magántanulók miatt: az Oktatási Hivatal 2014-es adatfelvétele szerint összesen 8200-an tanultak otthon van csoportban az általános és középiskolások között, a számuk azóta valamelyest emelkedhetett.

A leginkább szembetűnő tendencia az Index szerint, hogy tízszer annyian járnak egyházi fenntartású iskolába, mint 25 éve. Ez a szám folyamatosan emelkedett a rendszerváltástól, azonban a legnagyobb ugrás 2010 után volt egy jogszabály-módosítás miatt: a kicsi, sok esetben anyagi gondokkal küzdő önkormányzatok korábban is szíven átadták volna az iskolák fenntartását az egyházaknak, de nem igazán volt erre lehetőségük, a 2010-es közoktatási törvény módosítása azonban lehetővé tette, hogy az iskoláknak járó kiegészítő támogatást már az átadást követő tanítási évtől kezdődően a központi költségvetés, és ne az önkormányzat fizesse.

Figyelmébe ajánljuk