Mindenki a gátra! – Mi várja a Hungexpo területén a kitelepítetteket?

Belpol

Ha a legrosszabb árvízi forgatókönyvben elképzeltnél is nagyobb lesz a baj, 11 ezer budapesti a Hungexpo területén kialakított központban kaphat ideiglenes szállást. Ez a lehetőség az illetékesek szerint csak elméleti – még szerencse.

„Meg tudom nyugtatni a budapestieket, hogy komoly bajra, komoly katasztrófára nem számítunk. Meg szeretnénk mutatni ugyanakkor azt is, hogy az új típusú katasztrófavédelem felkészült a legrosszabbra is” – mondta Pesti Imre, a főváros védelmi bizottságának elnöke a Hungexpón tartott sajtótájékoztatóján.

A kiállítótérben egyelőre egy 4000 és egy 800 fős befogadóhelyet létesítettek, de szükség esetén több csarnokot is megnyitnak, így összesen 11 ezren találhatnak itt szállást, sőt, a parkolóban sátrazni is lehet. A lakosság megnyugtatására bemutatott óvóhely kétségkívül rendelkezik kevésbé megnyugtató jellemzőkkel is; a sajtó előtt megnyitott hangárszerű épületben katonás rendben sorakozó 800, fehér lepedővel takart tábori ágy távolról sem ébreszt kellemes asszociációkat. Csak remélni tudjuk, hogy a betervezett gyereksarok és társalgószoba szükség esetén oldja majd a hely feszültségét.

A tábor elhelyezkedése sem elégíthet ki minden igényt, a bejáratig legalább negyed órát kell gyalogolni a Pillangó utcai metrómegállótól, az úton sehol egy üzlet, ahol szomját csillapíthatná a képzeletbeli kitelepített, annál többen érdeklődnek nála az óra állása felől, ami modern városi életünkben ritkán kelt bizalmat. Látnivalóként csupán a lóversenypályát tudjuk felsorolni a környéken, így valószínű, hogy bajba jutott polgártársaink ki sem mozdulnának az Expo területéről, ahol van ivóvíz, napi 15 ezer adag étel, zuhany, WC és még áram is, a „kulturált fogadás és elszállásolás körülményei rendelkezésre állnak”, ahogy Pesti fogalmazott.

A fővárosban – hipotetikusan – 55 ezer embert érinthet a kitelepítés, így az Expo mellett iskolákban, sportlétesítményekben vagy művelődési központokban rögtönzött fogadóhelyre is kerülhet az ember, bár választási lehetősége aligha lesz, Pesti szerint szükség esetén 800 munkatárssal és 50 busszal pillanatok alatt kimenekítenek és elhelyeznek több tízezer embert is. Ezzel a lehetőséggel viszont csak elméletileg számol a védelmi bizottság elnöke, a gyakorlatban nem. (Eddig úgy kétszáz fővárosi kényszerült otthona elhagyására.)

A katasztrófavédelem felkészültsége persze megnyugtató, a hungexpós sajtótájékoztatónak pedig az a pozitív mellékhatása is lehet, hogy a híradóban bemutatott képek felkeltik a lakosság szolidaritását, és holnap még többen önkénteskednek a gátakon.

Figyelmébe ajánljuk