Mit csinál az LMP vidéken? - Gócok és vakfoltok

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2011. május 26.

Belpol

Országos lefedettségű párttá válni - középtávon ez a legkisebb parlamenti frakció, a Lehet Más a Politika célja. Az építkezés nem ígérkezik könnyűnek: a szűkös anyagiak mellett problémát jelentenek az ország részei, ahol kétséges, gyökeret tudnak-e ereszteni a zöldek.
Országos lefedettségű párttá válni - középtávon ez a legkisebb parlamenti frakció, a Lehet Más a Politika célja. Az építkezés nem ígérkezik könnyűnek: a szűkös anyagiak mellett problémát jelentenek az ország részei, ahol kétséges, gyökeret tudnak-e ereszteni a zöldek.

Nekiállhatnánk ultizni is, a kutya se zavarna minket a hatvanezres Veszprém LMP-s fogadóóráján. Noha Gerstmár Ferenc helyi önkormányzati képviselő se várta, hogy az érdeklődők rátörik az iroda ajtaját, a nulla még őt is meglepi. "Ketten-hárman azért el szoktak jönni. Mindig igyekszem valami témával feldobni a havi fogadóórát, úgy látszik, a helyi adók ügye most süket fülekre talált. A realitással persze tisztában vagyunk: amikor Schiffer András országos turnén járt az alkotmányozással, márciusban a művházban úgy húszan jöttek össze, és nekünk az már jónak számított" - fejtegeti egy veszprémi üzletház második emeletén a nemrég még művelődésszervezőként dolgozó férfi, aki a kilencvenes évek végén a Századvég Akadémiára járt. "Nem is tudom, ötven emberért mit kellene csinálnunk. Folyamatosan agyalunk a Ferivel, mivel lehetne a veszprémieket felrázni. Egyelőre itt tartunk" - veszi át a szót Tóth Balázs, aki - ez ritka az LMP-ben - főállásban vezeti az ökopárt helyi irodáját, intézi a megyei szervezet adminisztrációját, hírlevelet küld, és ha kell, rendezvényt szervez. A közpolitikai vitaestekre a témához értő parlamenti képviselőiket, illetve helyi, nem feltétlenül pártszimpatizáns szakértőket hívnak meg - rendre mérsékelt érdeklődés közepette.

Beágyazódni nehéz

Pedig Veszprémben tavaly tavasszal 11 százalékot ért el a párt, ősszel pedig az összes választókerületben tudott jelöltet indítani, aminek meg is lett az eredménye: Békéscsabához, Pécshez, Kecskeméthez, Szombathelyhez, Kaposvárhoz, Szegedhez és Egerhez hasonlóan ezen a megyeszékhelyen is lett zöldképviselet a városi közgyűlésben. "Jó a viszonyom a helyi sajtóval: a városi tévé és újság, de a megyei lap is eljön, ha eseményre hívom őket. Fontos, hogy benne legyünk a helyi médiában, de ehhez mindig kell valamit produkálnunk. Ez lehet egy tiltakozás a köztéri kamerák ellen, vagy egy kijövetel a zárttá minősített képviselői ülésről." Gerstmár nemcsak meghiúsult javaslatokat, de eredményt is tud felmutatni: még ősszel nyomta át a fideszes többségű testületen, hogy helyi ügyekben népszavazást ne a választók negyedének aláírásával lehessen kiírni, hanem elég legyen hozzá tíz százalék is. Ez szerinte akkor is fontos, ha még nem merült fel olyan ügy, amelyben kezdeményezni lehetne a voksolást, és akkor is, ha a megyében összvissz 15, a városban pedig mindössze kilenc tagot számlál a párt. A számokat nem szabad lebecsülni: országos szinten ez nem is olyan rossz.

Az önkormányzati választási törvény tavalyi módosítása négyről öt százalékra emelte a bejutási küszöböt, másrészt 36 napról 16-ra csökkentette az ajánlószelvények összeszedésének idejét - ez utóbbi fájt a legjobban a zöldeknek. "Lehet, hogy a lépés nem volt velük szemben fair, de a későbbi eredmény jól felhívta a figyelmet az egyes területek szervezeti kezdetlegességeire. Amíg az országgyűlési választásokon a fiatalos lendület és a jó szervezés sokat segített nekik - hiszen vidéken sok esetben olyan, fővárosból leszervezett aktivisták szedték össze az utolsó pár száz darab ajánlószelvényt, akik a saját kerületükkel már végeztek -, addig ilyen átcsoportosításra ősszel már nem volt se erejük, se idejük. És talán a lelkesedés se volt már a tavaszi" - mondja egy politikai elemző (A tavalyi kampány gondjairól lásd: Csak még ezt az egyet!, Magyar Narancs, 2010. augusztus 19.).

A párt nemhogy a közgyűlésbe jutáshoz elegendő voksot nem kapott, de még jelöltet sem tudott állítani olyan városokban, mint Győr, Salgótarján, Hódmezővásárhely, Nagykanizsa, Ajka, Pápa, Gyula, Szentes, Gyöngyös, Baja, Paks vagy Siófok. A százezres Székesfehérváron, illetve a kétszázezres Debrecenben is csak egy-egy választókerületi jelöltállításra futotta, ahogy Miskolcon is másfél és három százalék között mozogtak az LMP-sekre adott voksok választókerületenként. Egyértelműen a főváros a párt bázisa? "Inkább úgy fogalmaznék, hogy azokban a kistérségekben rekedtünk meg, amelyek régen MSZP-fellegvárak voltak, most pedig a Jobbik jelenléte erős. Ilyen "zd vagy Tiszavasvári" - mondja Schiffer András. A frakcióvezető szerint ez elsősorban szociológiai okokból következik. "Megfogyatkozott, elvándorolt innen az a potenciális szavazóbázis, amely az LMP-re voksolna: a pályakezdő fiatalok, helyi kis- és középvállalkozók, illetve az önállóan gazdálkodók. A realitás talaján kell maradnunk, és látnunk kell, itt nem rúgunk labdába egyhamar, noha itt is meg kell vetnünk a lábunkat. Máshol azonban szép eredmények vannak kilátásban: Szegeden nemrég 15 százalékon mértek minket, és Nagykanizsán is jó a népszerűségünk. Inkább ezeken a helyeken kell pluszenergiákat mozgósítani."

A legnagyobb probléma jelen pillanatban "a 10 és 50 ezer fő közti szűz városok bevétele - év végére szeretnénk az összes megyeszékhelyen külön szervezettel rendelkezni, 2012-re pedig cél, hogy a nagy városokban is ott legyünk" - ecseteli Priksz Gábor, a párt országos szervezője. Akkor vannak jelen valahol, ha a városban akad három-négy, nemcsak olykor-olykor besegítő szimpatizáns, hanem olyan tag, aki - pénzbeli ellenszolgáltatás híján is - folyamatosan aktív, és önállóan képes pártéletet szervezni, továbbá felelősséget vállal a rábízott pénzért. Vagyonokra azért nem kell gondolni: a párt januárban még 120 milliós tartozással küzdött, ezért több megye támogatását csökkentették, hogy év végéig ledolgozzák a tetemes deficitet. Emiatt egy megyei szervezet havonta 150 és 250 ezer forint között gazdálkodhat, ami nem sok mindenre elég. "Nekünk 160 ezer jut, de idejött a Schiffer, és 70-80 ezer máris elment. Pedig nem volt nagy felhajtás: Salgótarjánban kibéreltünk egy normális kávézót óránként 12 ezerért, meghirdettem az alkotmányozási fórumot a helyi tévében, plakátoztam, szórólapoztam, és máris itt tartottam. Csináltuk a hírverést, aztán jószerivel csak az ismerősök jöttek el, jó, ha egytucatnyian. Salgótarján kemény dió, egy tagunk sincs ott. Márciusban csináltuk a főtéren a közösségi kertek elnevezésű rendezvényt: mintha ott se lettünk volna, úgy mentek el mellettünk a helyiek" - panaszkodik Hatranics József, az abszolút fehér foltnak számító Nógrád területi vezetője. Ebben a megyében Pásztó a központ, most nyílik itt iroda a városi könyvtár épületében (országosan 25 LMP-iroda üzemel), így most már nem lakáson vagy kocsmában kell megtartani a megyei választmány üléseit.

Nógrádban a pártnak amúgy 12 tagja van, ennél gyengébben muzsikál Heves, Győr-Sopron és Somogy megye is: itt egyenként még tízen sincsenek. Az egész országban nyolcszáz LMP-tagot regisztráltak. Összehasonlításképp: a Fidesznél negyvenezerről beszélnek, a szocialistáknál több mint 33 ezerről (igaz, ott a tagdíjfizetésekkel nincs minden rendben), de még az MDF utódpártja, a JESZ is jelenleg 1300 tagot tart nyilván. Érzi ezt a párt vezetése is: márciusban a 13 fős országos választmányban (OV) már külön posztot alapítottak az egyes régiók képviselőinek, lett egy önkormányzati referens, de országos szervezőként került a párt vezetésébe a nyíregyházi Priksz Gábor is. "Vidékpolitikánk egyelőre nehezen mozgatja meg az embereket, inkább urbánus területeken vagyunk jelen. Komoly ellenállást vált ki maga a politikai rendezvény is mint olyan a vidéki átlagemberek közt. Ezt bizonyította az alkotmánykörút is, ahol jóval több emberre számítottunk, mint alkalmanként pár tucat. Épp ezért kell máshonnan közelítenünk: május végén előbb Nagykanizsára, később Győrbe látogat a párt, egyik helyen sincs szervezet. A rendezvényünk nem kizárólag politikai karakterű lesz." Az országos szinten jónak mondható, 40-50 LMP-tagot számláló Borsodban a Cserben hagyott ország című kampány eljut "zdra, Tiszaújvárosba, Szerencsre és Újhelyre. "Családi napként hirdetjük majd a rendezvényt, ahol sok gyerekprogram lesz. Így talán nagyobb lesz az érdeklődés. Ebbe próbálunk majd belecsempészni valami LMP-érzést" - mondja Hankó János megyei koordinátor. 'sszel országjáró turnét szervez a párt, Priksz szerint pedig általában is "több rendezvényt kell szervezni a jövőben, mint most". Ebben előrelépni nem lesz nehéz: a cikk írásakor gőzerővel kerestünk vidéki LMP-s dzsemborit, ám a faültetéseken kívül csupán a veszprémi fogadóóra kecsegtetett némi izgalommal - ahova végül nem jött el senki.

Helyi íz

A helyi népszavazási kiírást könnyítő veszprémi siker mellett vidéken az ökopárt további két eredményt tud felmutatni: Szombathelyen LMP-s kezdeményezésre tették lehetővé kistermelők részére a köztéri árusítást (azaz mindenki árulhat a saját háza előtt), míg Kecskeméten azt a javaslatot fogadták el a párttól, amely az önkormányzat intézményeinél a rehabilitációs hozzájárulás kiváltását indítványozta megváltozott munkaképességűek alkalmazásával. Ezzel 70 millió forintot takarítanak meg az alföldi megyeszékhelyen - már ha megvalósul egyszer. "Nagyon eltérőek a politikai helyzetek az egyes önkormányzatokban: akad olyan hely, ahol le van fojtva az ellenzéki aktivitás, és még előterjesztéssel is alig lehet élni. Szegeden most nagyon elutasító a hangulat, de Pécsett is. Azokon a helyeken, ahol kicsit nyitottabbak a fideszes képviselők az ökopolitikára, főleg energiakérdésekben lehet velük együttműködni. Úgy tűnik, Veszprémben is beépítenek valamit a mi elképzeléseinkből. Ám az átláthatóságra vonatkozó előterjesztéseinket - amelyek például kezdeményeznék, hogy legyen minél több önkormányzati szerződés nyilvános - rendre elütik mindenhol" - mondja Falusi Róbert, a kecskeméti előterjesztő, akinek március óta (őt is ekkor választották az OV-ba) a párt önkormányzati képviselőivel való kapcsolattartás a feladata. "'sszel szinte mindannyian szűzen kerültünk a politikai életbe. A legnehezebb, de mégis a legfontosabb most azt megtanulni, hogy a párt gondolati pillérjeinek számító fogalmakat, üzeneteket, mint például a fenntarthatóság vagy a részvétel, lefordítsuk egy olyan szintre, amelyen megértik az országban mindenhol, és az a helyi problémákra, valóságra reflektál. Nincs még az ökopolitikának közérthető nyelve, bizonyos témákban ezért szólalunk meg nehezen. Ezért is láthatatlan sok helyen az LMP."

Eklektikus gyakorlat

Más forrásból úgy értesültünk, hogy épp ezen a téren vannak igen eltérő vélemények a párton belül. "Értelmiségi párt vagy néppárt? Felülről vagy inkább alulról építkezzünk? Sokan azt tartják a legfontosabbnak, hogy szakmailag legyünk nagyon igényesek és színvonalasak, mások viszont - a parlamentből például Mile Lajos vagy újabban Szilágyi László - úgy vélik, néppárttá kellene válnunk, minden kis településen ott kellene lennünk, és minél jobban be kellene kapcsolódnunk a helyi életbe" - mondja egy vidéki forrásunk. Falusi azonban másképp látja: "A kettő nem zárja ki egymást, egy komoly pártnak több szintje van. Az viszont biztos, hogy a zöldmozgalmi jelleget kell erősítenünk. Hiba, hogy sok vidéki esemény a központi honlapon meg sem jelenik. Jelenleg egy kommunikációs reform is zajlik a párton belül. Amúgy van bennünk hajlam, hogy túlteoretizáljuk a kérdéseket."

A jelenlegi 35 területi szervezet a négyhetente ülésező OV-be delegált régiós küldöttek révén kap képviseletet országos szinten. "Működik egy belső levelezőlista, ezekre felkerülnek témák, kezdeményezések, lehet csatlakozni hozzájuk. Semmi sem kötelező, ez nem az a párt. Mi heteken belül csinálunk egy 'Nem erről volt szó!' sajtótájékoztatót Várpalotán. Pörgött plázastopakció is, amihez több helyen is kapcsolódtak, Kaposváron, Kecskeméten is" - mondja a veszprémi Tóth Balázs. Az utóbbi akció a multik térnyerésének megakadályozása mellett a kistermelők és a helyi piacok támogatását célozta - fontos témája ez a kis pártnak országszerte. "Ehhez hasonló kezdeményezésünk a közétkeztetés helyi megoldása: ez jellemzően külföldi multik kezében van. Ha ezt a szolgáltatást az önkormányzat magához venné, nemcsak munkát adna a helyieknek, piacot teremtve a kistermelőknek, de nőhetne az élelmiszer-biztonság is" - véli Falusi, aki elismeri, hogy hathatós állami támogatás nélkül a projekt aligha megvalósítható. A vidéki LMP mindazonáltal kaján meglepetésekkel is szolgál: a West-Balkánban történt tragédiára Sopronban olyan kezdeményezéssel reagáltak, amely a soproni fiatalok korosztályos felosztását rendelte volna el. (A középiskolásoknak csak éjjel egy óráig lehetne diszkózni, ugyanott se közben, se utána felnőttrendezvényt már nem lehetne tartani, a mínusz 14-es korosztály pedig máshol csak este kilencig lazulhatna - szigorúan felnőtt felügyelete mellett.)

Május elején a pártban kisebbfajta győzelemként könyvelték el, hogy a 23 éves LMP-s jelöltnek sikerült összegyűjtenie Püspökladány (Arnóth Sándor halála miatt kiírt) közelgő időközi országgyűlési képviselő-választásának ajánlószelvényeit. "Érezhető a régióban nyitás a párt felé. Akár a helyi kisebbségiek, akár más önkormányzati dolgozók részéről" - mondja Hankó János. Példaként hozza fel, hogy Püspökladányban a helyi roma közösség részéről már nem volt meg a korábbi elutasítás, civilek, kisebbségi önkormányzati képviselők segítségével mintegy 200 cédula érkezett. "'sszel nem sikerült jelöltet állítanunk itt, most viszont tíz nap alatt öszszeszedtük az induláshoz szükséges ajánlószelvényeket. A gyűjtés során jártam Földesen, Biharnagybajomban és Tetétlenen, ahol azt tapasztaltam, hogy 60-70 éves emberek érdeklődnek a párt iránt. Korábban a falun élő idős emberek nem is hallottak rólunk" - így Schiffer.

Ám hiába az átmeneti felmelegedés, a jégpáncél máshol még nem tört meg. "Tízből kilencen" - így összegez a nógrádi Hatranics József, amikor a helyi választók politikai nyitottságáról kérdeztük. Vagyis "tízből kilencen" lesznek elutasítóak egyből, amikor meghallják, hogy a politikának köze van ahhoz, amiről beszélnek, legyen az egy filmvetítés vagy csak egy beszélgetés. "Ettől azonban nem keseredek el - folytatja a kézbesítőként dolgozó férfi. - Ez országos jelenség. A politikával nem lehet megszólítani azokat az embereket, akikhez fordulni szeretnénk. Épp ezért, amikor megszerveztem a pásztói Critical Masst, vigyáztam, nehogy a párt valahogy is összefüggésbe kerüljön a felvonulással. El is jött úgy 40-50 ember. Pesten nem is sejtik, ez itt mekkora szó."

Figyelmébe ajánljuk