Tartalom

Narancs XXIII. évf. 21. szám(2011.05.26. (2011-05-26)

Publicisztika

Publicisztika

A Gyurcsány-eset

"Ma meg fogsz, eb, halni." Szidi Ahmed basa Linczigh János kolozsvári királybírónak, 1660 A Gyurcsány-eset vizsgálatát többféle szemszögből is el lehet végezni. Én az ügy ideológiakritikai elemzésére vállalkozom. Mivel Gyurcsány személye és tevékenysége a politikai harcok középpontjában áll, természetesen gyáva dolog volna az állasfoglalást kikerülni, ezért egyszerűen leírom a véleményemet a közkeletű polémiákban fölvetett kérdésekben, hogy rátérhessek voltaképpeni témámra.

Publicisztika

Rámennek, rámegyünk

Nehéz így, menet közben megmondani, hogyan is áll az új Magyarország megteremtéséért zajló harc, hiszen a kormány célkeresztjébe kerülő társadalmi csoportok és intézmények folyamatosan változnak. Egy ideje például a bírókat ütik, és persze ebből a szép feladatból sem maradhatott ki Lázár frakcióvezető, mondván, miért ne mennének korábban nyugdíjba ezek is, amikor a tűzoltók meg a rendőrök úgyis később fognak, vagy valami hasonló - már ha jól értjük az érvelést. Csak hát az igazságszolgáltatás, amire az Orbán-csapat láthatóan ráizgult, a demokratikus intézményrendszer utolsó védvonala - ha ez nincs, a polgári demokrácia intézményrendszere puszta díszletté válik.

Publicisztika

Mi készül itt?

Megjelenésünk napján raportra megy a Nemzeti Színház igazgatója, Alföldi Róbert Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszterhez. Mindenki tudja már, miért, de vegyük át még egyszer. Azért, mert a színház évadértékelő sajtótájékoztatóját tartván a múlt héten azt találta mondani, a Nemzeti (ez már a harmadik ilyen a történet legelején) 1 Televízió - a direktor esetleges lemondási szándékát firtató - riporterének, Sinkovits Szilviának, hogy "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében". Feltehetően olyat, amilyet az ő Madách-adaptációjában láthat a nagyérdemű.

Verdes Tamás

Publicisztika

Számmisztika

A kormány új fogyatékosságügyi, intézménytelenítési stratégiájáról

A kormány társadalmi vitára bocsátotta a fogyatékos személyeket ellátó nagy létszámú intézmények kitagolásának koncepcióját. Ezzel a magyar kormányok 1998 óta adósak, akkor döntött ugyanis az Országgyűlés arról, hogy a 100-200 főt befogadó nagy létszámú tömegintézményeket meg kell szüntetni, és helyettük emberhez méltó életkörülményeket nyújtó szolgáltatásokat kell biztosítani a fogyatékos állampolgárok számára.

Egotrip

Csak semmi politika!

Egotrip

Max Weber Hódmezővásárhelyen

Rombolják a politikai intézményrendszerünket! Hatalmuk kiszélesítésének alárendelik a jó kormányzás elveit! Törvényalkotásuk, sőt alkotmányozásuk nívótlan! Alapvető jogelveket rúgnak fel!! Alkalmatlan embereket neveznek ki és betonoznak be valószínűtlenül hosszú időre fontos stallumokba!! Gazdaságpolitikájuk megalapozatlan, kockázatos és kiszámíthatatlan!! Nem temetik, hanem mélyítik az ideológiai árkokat!! Szét akarják darabolni volt iskolámat!!! És... és... és... Bocsánat, itt a publicista az idestova egyéves Fidesz-kormányzásra érzelmi töltéssel tekintő, valaha vele szemben nagy reményeket tápláló énje a hiperventilációtól hörögve, elkékült fejjel elájult.

Maga itt a tánctanár?

Egotrip

A nagy számok törvénye

Bő háromszáz évvel ezelőtt Jakob Bernoulli, a híres svájci tudósdinasztia talán legtehetségesebb tagja felfedezte a nagy számok törvényét. Ez a törvény tisztán matematikai tétel, mégis valahogy átment a köztudatba. Kérdezgettem róla az egyetemistákat, akik bár nem tanultak róla matematikából, többnyire mégis ismerték ezt a kifejezést, és adtak is rá valamiféle magyarázatot. E magyarázatok általában valamiféle hétköznapi bölcsességet fejeztek ki, meglehetősen homályos formában. Például: a nagy számok törvénye szerint aki sokat játszik, az előbb-utóbb nyer. Vagy: a nagy számok törvénye szerint mindenféle furcsaság, ami egyáltalán előfordulhat, valahol, valamikor elő is fog fordulni.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Kert-Magyarország 2.0 Magyar Narancs, 2011. május 19. Kedves Narancs, nyugtassatok meg, hogy amit a kollégátok összeszedett, az csupán rossz tréfa, és a kormányban senki nem gondolja azt, hogy a magyar mezőgazdaságot - és közvetve a magyar gazdaságot - az önellátó gazdálkodás húzza majd ki a bajból.

Belpol

Belpol

"Ugyanolyan szolgáltatás, mint a fodrász" - Polónyi István oktatáskutató, egyetemi tanár a felsőoktatás átalakításáról

A kormány eddigi ötleteiből a diplomások számának csökkentése következik, ami egyúttal a társadalmi elit pozícióinak erősítését is jelenti. Ha a költségcsökkentés a cél, akkor arra a Debreceni Egyetem oktatója szerint az intézmények integrációja nem megoldás. Miközben a politika tabuvá emelte a tandíjat, mind többen fognak fizetni - tandíjat.

Belpol

Megszűnnek a fiatalkorúak ügyeit tárgyaló bíróságok - Egy bekezdés törlése

Szeptember 1-jétől megszűnik az, hogy fiatalkorúak ügyeit a felnőttekéitől elkülönített bíróságok tárgyalják. A lépés támogatói az ítélkezés gyorsulásában bíznak, míg az ellenzők szerint a várható károk nem összemérhetők a remélt haszonnal. A háttérben a facebookozó Orbán Viktor és egy esetleges népszavazási kampány a büntethetőség korhatárának leszállításáért.

Belpol

Mit csinál az LMP vidéken? - Gócok és vakfoltok

Országos lefedettségű párttá válni - középtávon ez a legkisebb parlamenti frakció, a Lehet Más a Politika célja. Az építkezés nem ígérkezik könnyűnek: a szűkös anyagiak mellett problémát jelentenek az ország részei, ahol kétséges, gyökeret tudnak-e ereszteni a zöldek.

Iskolabezárások országszerte

Belpol

Mintha csak kottából

Az ország településein végigsöprő iskolabezárás-cunami két legszembetűnőbb jellegzetessége a kapkodás és az átgondolatlan döntésekhez makacs kíméletlenséggel ragaszkodó erőszakosság. Mindezek egyenes következménye pedig az ébredő civil kurázsi.

Külpol

Külpol

Spanyolország: önkormányzati választás és utcai mozgalom - "Izland lehetsz!"

Az elmúlt évtizedek legrosszabb eredményét érte el a hét éve kormányzó szocialista munkáspárt vasárnap, a válság beköszönte óta első alkalommal rendezett országos (helyhatósági) választásokon. A jövőre esedékes országgyűlési voksolás előjátékának is tekintett szavazáson az ellenfelét tíz százalékkal verő néppárt mellett relatív győztesnek mondható a többéves illegalitás után újra kiálló baszk függetlenségi mozgalom és a "Végre valódi demokráciát!" elnevezésű civil szerveződés is.

Zene

Zene

könyv - BORSOS BALÁZS - MAGYAR ZOLTÁN: A MAGYAR NÉPI KULTÚRA RÉGIÓI I-II.

b> Borsos az előszóban öt nagyrégiót különböztet meg: Nyugati, Északi, Középső, Átmeneti és Keleti nagyrégió, amelyek behelyettesíthetők "földrajzi eredetű tulajdonnevekkel", úgymint Dunántúl-Kisalföld, Alföld, Északkelet-Alföld (Felső-Tisza-vidék), Felföld, Erdély, s ezek a nagyrégiók oszlanak aztán közép-, kis- és esetleg mikrorégiókra. A csoportosítás alapja (ha jól értem) huszonöt jelenségcsoport: a földművelés, állattartás, építkezés, viselet, játékok, szokások, tánc, néphit és a többi sajátosságai.

Zene

Koncert - Van feltámadás - A Swans a Trafóban

A Swansról sokszor leírták már, mennyire meghatározó (s úgy tűnik, szerencsésen visszatérő) a jelenléte az utóbbi három évtized könnyűnek még véletlenül sem nevezhető zenéjében. A Swans első nekifutásra élt 15 nagyon erős évet, zseniális albumok (és EP-k) sorát készítette el, zenei fejlődése pedig maga is egy csavarokkal és fordulatokkal teli kalandregény.

Zene

lemez - Panchan: Édenkelet

Ha már nem lehet egy lemezt írásban ilyen-olyan cuppogásokkal, dünnyögésekkel és más hangutánzó szavakkal meggyőzően bemutatni, ami pedig ebben az esetben - hümm, naná, hohó, ej, ccc - különösképpen helyénvaló volna, hiszen valami efféle maga a hanganyag is, jobb híján összevetésekre fanyalodik az ember. Például a Zap Mama: igen, a korai, kilencvenes évek eleji Zap Mama, az afrikai-belga együttes a capella korszaka jutott az eszembe, bele is hallgattam, és az a helyzet, hogy jobban tetszik a (nem is annyira) új Kiss Erzsi-féle formáció programja.

Zene

könyv - VLAGYIMIR SZOROKIN: HÓVIHAR

című új regényében a végletekig kihasználja a túlzást mint narratív eszközt: ha a nem is oly távoli jövőben játszódó disztópiasorozatának korábbi darabjai (Az opricsnyik egy napja, Cukor-Kreml) esetében egyes bizalmatlan olvasók giccset kiáltottak, akkor most kézbe sem kell venniük a könyvet. A Hóvihar már a címében is a klasszikus orosz elbeszélői hagyományok egyik legelhasználtabb toposzát idézi fel, miként a szöveg stílusa is e hagyományokat követi. Azonban nagyon hamar gyanakodni kezdhetünk, hogy valami nincs "rendben": előbb csak afféle "csodás" elemként feltűnnek a törpelovak, melyeket egy "járgány" hajtásához használnak, majd később egy Kalasnyikov is megvillan - mire a vodkásüveg magasságú molnárhoz érünk, kiderül, hogy ismét valahol 2030 körül járunk.

Zene

dvd - PUCCINI TOSCA

című operájának 2009-ben, a zürichi Opera előadásán készült felvételén ketten először éneklik a szerepüket, Emily Magee a címszerepet, Thomas Hampson Scarpiát. Ami Magee-t illeti, szép, drámaian telt és líraian finom hang, előnyös megjelenés, valami mégis hiányzik belőle, talán a személyiség varázsa, amitől Toscája kissé nyers és kevéssé szerethető.

Zene

film - A SASVADÁSZ FIA

Képzeljük el, hogy a harmincas évek van, s a napnyugati ábrándozások felettébb interessant terepe a magyar pu§ta, ahol a tschikoschok szőrén ülik meg a romantikát, filmkészítésre ihletve ekképp egy lelkes osztrákot. Aki az ismert helybéli írót, bizonyos Móricz Zsigmondot kéri fel forgatókönyvírónak, de annak szkriptjéből csak egy dolgot ért meg: az archetipikus, a régi és új életfelfogás küzdelméről szóló konfliktust, melyben szerelmes fiatalok szabadulnának az apa által képviselt hagyományos életformától.

Zene

Természetfilm - Hiánygazdaság - Török Zoltán: Vad Magyarország - A vizek birodalma

Emlékeznek még, hogy kezdődik Homoki Nagy István 1953-as filmje, a Gyöngyvirágtól lombhullásig? Egyszerű grafikán látjuk Magyarországot, Budapestről kifut egy fehér csík, és (nyilván a 6-os út vonalán) leszalad a Gemenci-erdőig, kiírják a távolságot, 130 kilométer, a megyét (Tolna), s a két város nevét (Szekszárd, Baja), amit szinte összeköt az erdő. Ismerős, idegen, földön kívüli, mindenki tudja eztán, hol lészen kalandozásunk a következő majd' másfél órában (a film nyolcvan perc körüli).

Zene

lemez - THURSTON MOORE: DEMOLISHED THOUGHTS

Idősebb korukra Kevin Shieldst, J Mascist és Thurston Moore-t immár nemcsak a Fender Jazzmaster gitárok fetisizálása és az ezerszínű zaj teremtésében elért kimagasló eredményeik kötik össze, hanem az is, hogy saját nevük alatt megjelentetett kései munkáikon erőteljesen az anyazenekaraiknál csendesebb és tradicionálisabb irány felé mozognak - és hogy ezekkel a lemezekkel meg sem tudják közelíteni a My Bloody Valentine, a Dinosaur Jr és a Sonic Youth anyagainak izgalomfokát. Ez persze nem jelent automatikusan értéktelen perceket.

Zene

Színház - "Mi tessék rajta?" - Madách Imre: Az ember tragédiája

Alföldi Róbert igazgató az elmúlt évadban legalább három olyan új magyar drámát mutatott be a Nemzetiben, amelyek részévé fognak válni a színházi repertoárnak. Most pedig a Bánk bán mellé odatette Madách ikonikus művét, Az ember tragédiáját is, kicsit tán remélve, hátha csökken a politikai támadás intenzitása. Vagyis a bemutatóhoz egészen biztosan van némi köze a színház körüli eseményeknek. Ez önmagában sem jó, hát még a kontextust tekintve. Nem jó, mert akik minimum leváltva szeretnék látni Alföldit, azokat egyrészt nem érdekli semmi, ami kultúra, másrészt bármit, akár magát a bemutatót is föl tudják használni ellene. Föl is használták.

Zene

film - NE ENGEDJ EL!

b> Az ábrándos kis Kathy szereti az ábrándos kis Tommyt, de a kevésbé ábrándos kis Ruth is ott ólálkodik a közelben. A kis kamaszlelkek sérülhetnek, de a testrészekkel már csínján van a bánás, a legkisebb horzsolásra is irány az iskolaorvos.

Zene

koncert - New York-i Filharmonikusok

A látszat csal - igazolódott be immáron sokadszorra, s hozzá mindjárt kétszeresen az elmélyülésre intő közhely a nagyszerű amerikai zenekar múlt szerdai hangversenyén. Alan Gilbert, a New York-iak 2009 óta regnáló vezető karmestere ugyanis - ellentétben legendás elődjeivel e poszton - szemre bizony a legkevésbé sem reprezentatív figura, s karizmáját sem igen mutatja a koncertközönség felé.

Zene

Könyv - Kiradírozott önélet - Vladimir Nabokov: Laura modellje

A Laura modellje nem irodalmi mű, csak annak lepkebábja. A haldokló író töredékes feljegyzései, kifáradt tehetségének fakuló felvillanásai összesen 20 oldalnyi, tízezer szónál rövidebb szöveget tesznek ki, amelyet 138 jegyzetkártyán hagyott hátra az író. Nabokov 1977-es végakarata ugyan az volt, hogy a lapokat semmisítsék meg, de felesége (aki mellesleg a Lolita lapjait is a tűzből mentette ki) erre nem volt képes, és egy svájci bank széfjében őrizte haláláig. Dmitri Nabokov a Laura hosszú és apjához méltóan maliciózus és gőgös előszavában taglalja, hányan rimánkodtak neki, hogy ne égesse el, és adja közre a művet. A kiadás körüli hajcihő, a késleltetés nemcsak a Lolita-botrány kopírozását sejteti, hanem jól felépített üzletet is, ahol dollármilliók röpködtek. A Playboynak egy 5000 szavas részlet közlése többe került, mint amit a lap valaha is kifizetett.

Film

Film

"Lehetett zokniban gitározni" - Tanka Balázs - Turbo

A szerény klubzenekarként indult budapesti Turbo az elmúlt öt-hat évben az egyik legnagyobb rockzenei reménységgé vált azokban a körökben, ahol nem ciki, ha egy zenekar angolul énekel, zenéjével pedig túlmutat a szokásos verze-refrén-verze szerkezeteken. A pszichedéliával bőven átitatott, mégis vérbő rockot nyomató brigádnak most jelent meg új lemeze Lost Measure címmel. Tanka Balázs énekes ebből az apropóból válaszolt a Narancs kérdéseire a zenekar múlt pénteki, R33-as lemezbemutatója előtt.

Film

"Mindent kibírok" - Petrik Andrea színész

Csak két éve végzett, de már az egyik legtehetségesebb színésznőként tartják számon. A Radnóti Színház igen impulzív művészével legfrissebb darabja, a Pygmalion mellett a prostiszerepekről, a színpadi meztelenkedésről és arról is beszélgettünk, hogy néha milyen piszok nehéz túlélni egy előadást.

Film

"Rávettem a baktériumokat a rajzolásra" - Maróy Ákos újmédia-művész

Az IT-szakember és programozó üzleti alkalmazásai mellett újmédia-művészeti projektjeivel szerzett magának nemzetközi hírnevet. A japán és svájci alkotópartnereivel létrehozott Corpora projektjükkel képviselte magát Magyarország a 2008-as Velencei Biennálén: ez egyfajta digitális architektúra, ami összeköti a virtualitást a fizikai térrel, és amely a környezeti hatások (szélerősség, a fizikai térben mozgó emberek) függvényében alakítja önmagát. A projekt azóta megfordult Moszkvában, Mexikóvárosban, Berlinben és Linzben. Jelenleg biokijelzők építésével van elfoglalva - általánosságban is az élő és az élettelen közötti határmezsgye köti le az érdeklődését.

Trafik

Trafik

tévésmaci - A sas felszállt, leszállt

Amikor Sztupa és Troché (végül másnap) kiértek a Szenesbe, lenyűgöző látvány tárult eléjük; ha van olyan, hogy a világ legcsodálatosabb legelője, nos, az fogadta őket, teljes pompájában. S ha ez nem lett volna elég, ott volt, ott volt bizony az egyszarvú is, szórakozottan legelészett - mintha ott sem lett volna.

Trafik

kulthírek

PHILIP ROTH ELISMERÉSE Philip Roth veheti át a negyedik alkalommal odítélt Man Booker Nemzetközi Díjat: a 60 ezer fonttal dotált elismerést kétévente adják egy-egy - akár angol nyelvű, akár fordításban hozzáférhető - alkotói életmű elismeréseként (nem összetévesztendő az új műveket elismerő, sok évtizedes Man Booker-díjjal). Az eddigi nyertesek: Ismail Kadaré (2005), Chinua Achebe (2007), Alice Munro (2009). GYÁSZ 63 éves korában elhunyt Sós Mária: évtizedeken át dolgozott vágóként, forgatókönyvíróként, rendezőként a Magyar Televízióban, s olyan mozidarabok fűződnek a nevéhez, mint a Boldogtalan kalap (1981) és a Városbújócska (1985), vagy legutóbbi dokumentumfilmje, a Jajgatán (2008). FOLKBEATS: A NYERTESEK Közel egy évvel a verseny meghirdetése után, a törökbálinti döntőn megszületett a Folkbeats első sorozatának végeredménye.

Trafik

chili&vanília - Lok lak

A kambodzsai konyha kevésbé ismert és népszerű, mint a szomszédos thai vagy vietnami. Angkor ugyan a turizmus világtérképére helyezte Kambodzsát, a nemzeti eledel, az amok, vagyis a fűszeres, kókusztejes, banánlevélben párolt hal azonban még messze nem tör nemzetközi hírnévre.

Trafik

mi a kotta? - Egy finom angol úr

"Itt Liszt, a Franz, de ő okos Él s nem fekszik véres-fehéren Nem ölte meg horvát, orosz Magyarországon, künn a csatatéren. Lehullt a végső bástya is Magyarország vértől piros már - De Franz sértetlen, a hamis És szablyája - szekrénybe rozsdál." A magyar szabadságharc bukását követően párizsi matracsírjából imigyen ítélkező Heinrich Heine nemcsak e csípősen gonoszkodó sorokkal, valamint a Lisztománia kifejezéssel került közel Liszt Ferenc életművéhez. Liszt ugyanis Heine több versére is dalt komponált, s ezek közül s általában a zeneszerző német nyelvű dalköltészetéből e hét végén Rost Andrea előadásában hallhatunk majd egy fél csokorra valót.

Trafik

étel, hordó - PIZZA UNIVERZUM

Ha azt mondjuk, Október huszonharmadika utca, még akkor sem biztos, hogy mindenkinek megvan, hogy jelentős XI. kerületi főútvonalról van szó.

Trafik

rés a présen - "Várjuk az ítéletidőt" - Horváth Tibor (HammerWorld), a Metalfest produkciós vezetője

rés a présen: Június elején másodszor lesz Metalfest Magyarországon. Hogy indult az egész? Horváth Tibor: Régebb óta partneri együttműködésben vagyunk az osztrák Rock The Nation ügynökséggel, akik megkerestek minket azzal, hogy egyesítenék az ő három, már létező fesztiváljukat (a német Legacy Festet, az osztrák Summer Nightst és a svájci Metal Dayzt), és érdekelne-e minket egy magyarországi megvalósítás.

Képzőművészet
Könyv

Könyv

Lassan összeér a válluk

Ébli Gábor: Hogyan alapítsunk múzeumot? Tanulmányok a művészet nemzetközi intézményrendszeréről

Az igen termékeny esztéta tanulmánygyűjteményében önmagát egy helyütt a műtárgypiaci szereplőkkel szemben "jóindulatú szerzőként" aposztrofálja - ez a megértés vagy elfogadás (elfogultság?) pedig abból fakad, hogy korábbi írásai és könyvei leginkább a (magyar) műgyűjtőkre és gyűjteményekre fókuszáltak. Így nem csoda, hogy a kultúra és a magántőke, a közgyűjtemény és a magángyűjtő viszonyrendszerét körbejáró, az utóbbi öt évben publikált tanulmányainak és előadásainak újraszerkesztéséből összeállított, "leegyszerűsítő ítéletek helyett árnyaltan, több szempont felől közelítő" könyve elsősorban helyzetleírásként értelmezhető, amelyben szinte alig találunk a szerző által kárhoztatott jelenséget.

Sport

Sport

Biciklik bambuszból - Fából vasparipa

Egyre gyakoribb, hogy "oda nem illő" anyagokból építenek biciklit. A bambuszból készült kerékpárvázak néhány éve jöttek újra divatba, elsősorban szakmai kiállításokon. Ma már Magyarországon is fut néhány példány.

Tudomány

Tudomány

Abaligeti Denevérmúzeum - Szárnya van, de nem madár

Lógva alszik, állva szül, röptében szoptat, és a fülével lát. Nyár végén párzik, de a hímivarsejteket a következő tavaszig őrizgeti. Az abaligeti Denevérmúzeum számos érdekességet tartogat - persze könnyű úgy, hogy igen szerény a tudásunk ezekről az állatokról.

Tudomány

cyberhírek

Szövegszerkesztő Nyáronmegjelenika Google ingyenes online irodai programcsomagja, a Docs internetes kapcsolat nélkül is működő verziója. Ezzel a Google újabb támadást indít a Microsoft ellen, amelynek Office csomagja uralja ezt a kategóriát. Mókusradar Az amerikai légierő pályázatot írt kiegy gyors mozgású, kis méretű célpontokat nagy biztonsággal, hang alapján azonosító detektor kifejlesztésére.

Lélek