Módosítana a válás szabályain Varga Judit

  • narancs.hu
  • 2021. október 19.

Belpol

A gyerekek érdekében.

A válás egyes részleteinek módosítását is tartalmazza az a salátatörvény, amelyet Varga Judit nyújtott be a napokban - vette észre a 24.hu.

Eszerint az új rendelkezés úgy írná át a Polgári törvénykönyet, hogy a jövőben már az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyermek közös felügyeletét a válásnál.

Varga Judit a módosításról az InfoRádiónak beszélt, ekkor azt mondta, hogy ez a változtatás a gyermekek érdekét szolgálja, mert egy nagy konfliktusforrást szüntet meg. A módosítás szerint a szülői felügyeletet a szülők – megállapodásuk vagy a gyámhatóság vagy a bíróság eltérő rendelkezése hiányában – közösen gyakorolják akkor is, ha már nem élnek együtt. 

A közös szülői felügyelet úgy is gyakorolható, hogy a szülők felváltva, azonos időtartamban jogosultak és kötelesek a gyermek nevelésére és gondozására. A különélő szülők megállapodása híján – kérelemre vagy a gyermek érdekében hivatalból – a bíró döntené el, hogy a felügyeletet melyik szülő gyakorolja. A bíróság az egyik szülő kérelmére is dönthet a szülői felügyelet közös gyakorlásáról, ha az a kiskorú gyermek érdekében áll.

Varga Judit ezt úgy magyarázta, hogy

a módosítás módot ad arra, hogy a bíró már az egyik szülő kezdeményezésére is elrendelje az úgynevezett váltott elhelyezést, amikor a gyermek két hétig az anyával, majd két hétig az apával lesz a válás után. Erre eddig csak egyezség esetén volt lehetőség, ám az élet túlhaladta ezt

- tette hozzá.

Szerinte ez garantálná, hogy a különélés minél kevésbé legyen megterhelő – főleg a gyerekeknek –, a tényleges kapcsolat egyenlővé válhasson. Hozzátette azt is, hogy fontosnak tartja, hogy bizonyos életkor felett a  gyermekek véleményét is kikérjék a bírók, mint ahogy azt is, hogy a válóperek ne húzódjanak el; ezt már jogszabályok is segítik.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk