Nemsokára a magyar közép- és nagyvállalatoknál is forródrótot kell működtetni a korrupciós esetek jelentéséhez

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. október 19.

Belpol

Az Európai Unió szabálya szerint idén december 17-ig meg kell teremteni ennek lehetőségét.

Könnyebb lesz a vállalati korrupció bejelentése egy uniós előírás alapján- írta meg az MTI az  az EY tanácsadó cég közleménye alapján.

Eszerint hamarosan minden hazai közép- és nagyvállalatnál is lehetővé kell tenni, hogy egy névtelenséget biztosító etikai forródróton keresztül jelenthessék a dolgozók a szabálysértéseke.t

Az Európai Unió idén december 17-ig adott erre időt a több mint 249 főt alkalmazó szervezeteknek - teszik hozzá.

Az érintett cégeknek lehetővé kell tenniük, hogy a dolgozók és egyéb érintettek tájékoztathassák a vezetőséget, ha vállalati visszaélést, például az emberi jogok megsértését, csalást vagy akár kartellgyanút tapasztalnak.

 Az EU direktíva azt is meghatározza, hogy az ügyben induló belső vizsgálat állásáról legkésőbb három hónapon belül tájékoztatni kell a munkavállalót. Az irányelv két év múlva, 2023. december 17-től már a legalább 50 főt alkalmazó vállalkozásokat is érinteni fogja.  A bejelentéseket segítő digitális csatornák pénzügyi szempontból is előnyösek lehetnek a hazai vállalatoknak. A csalások okozta kár ugyanis átlagosan eléri az éves árbevétel 5 százalékát az EY tavalyi nemzetközi kutatása szerint.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk