Egy év múlva megnyitják a Rác fürdőt

  • narancs.hu
  • 2021. október 19.

Belpol

A felújítás körüli hatalmi játszmákat a korrupciógyanús ügyekben eljáró fővárosi bizottság is vizsgálja.

A Rác fürdő és szálloda szeptember elsejével kerültek (vissza) a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. tulajdonába, a főváros fürdőüzemeltető cége három hónapos felszámolói időhúzás után  kapta meg végre az ingatlanok kulcsait - írja a Népszava.

Szűts Ildikó vezérigazgató a Népszava kérdésére elmondta, hogy a műszaki állapotfelmérés megkezdődött, az első felmérések pedig igazolták az ellenzéki városvezetés és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) sejtéseit: sajnos mind a fürdő, mind a szálló épülete nagyon rossz állapotban van, a több mint 10 évig gazdátlanul álló épületek súlyos károkat szenvedtek. 

Amennyiben teljesen elkészül az állapotfelmérés javaslatot tesznek a felújítás ütemtervére és költségvetésére. Korábbi becslések szerint ez legkevesebb 2,5 milliárd forint és nyolc hónap lehet. Az aktuális tervek szerint a fürdőt 2022 novemberében megnyitják.

Arról, hogy a Rác fürdő felújításának története hogyan lett a Fővárosi Önkormányzat hatalmi játszmáinak, vazallusi meghunyászkodásának és üzleti szerencsétlenkedésének furcsa szövevénye, részletesen beszámoltunk egy korábbi cikkünkben:

A Rác fürdő projektjét még Demszky Gábor főpolgármestersége idején indították, Tarlós főpolgármestersége alatt azonban a Fidesz által elejétől fogva támadott projektet leállították. Háttéralkuk és csavaros ügyletek után a Rác fürdő oda jutott, hogy gyakorlatilag 2011-es felújítása óta senki nem használta.

Idén májusban végül az épületegyüttes árverésre került, és végül a BGYH szerezte meg/vissza az ingatlanokat, ekkor Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes mindenkit arról biztosított, hogy a főváros mindenképp felújítja és megnyitja a patinás török köri fürdőt. Egyelőre azonban nem látni, honnan lesz keret a felújításra, a Népszava cikke szerint a városvezetés abban bízik, hogy a most indult új uniós ciklusban támogatást kaphatnak rá, de ez nagyban függ a kormányváltástól. Hozzáteszik, hoyg a jelenlegi információk szerint egyelőre nem döntöttek a létesítmények későbbi üzemeltetési modelljéről, de az bizonyos, hogy a fürdőt a BGYH viszi tovább, a szállodára azonban várhatóan piaci szereplőt keresnek.

A Népszava emlékeztet arra is, hogy a Rác Fürdő körüli ügyeket vizsgálja a tavaly nyáron alakult korrupciógyanús ügyekben eljáró fővárosi vizsgalóbizottság. Havasi Gábor bizottsági elnök a Népszavának azt mondta, hogy ez lehet az egyik ügy, ahol feljelentést tehetne.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk