MOK: kommunikációs fogásokkal nem lehet érdemi vitát folytatni

  • narancs.hu
  • 2023. február 6.

Belpol

Az orvosi kamara alelnöke az egészségügyért felelő államtitkár vasárnapi nyilatkozatára reagált.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke Takács Péter egészségügyért felelő államtitkár vasárnapi nyilatkozatára reagálva azt mondta: kommunikációs fogásokkal nem lehet érdemi vitát folytatni – derül ki a Spirit FM beszámolójából. Álmos Péter emlékeztetett, Takács korábban a MOK titkára is volt, így pontosan tudja, hogy a kamara ugyanannyira képviseli a magyar orvosi társadalmat, mint amennyire az államtitkár a magyar társadalmat megbízott állami tisztviselőként. 

A MOK alelnöke leszögezte: ha a testület közel 100 százalékos szavazási aránnyal dönt egy kérdésben, az pontosan tükrözi azt, amit az orvosok gondolnak, már csak azért is, mivel minden területről és minden megyéből voltak delegáltak, a MOK pedig egy demokratikus alapokra helyezett szervezet.

Az államtitkár egy vasárnapi sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy találkozott a kamara háziorvosi csoportjának vezetőjével, és sikerült megállapodásra jutniuk, majd bemutatta Soós Zoltán válasz e-mailjét, melyben Soós azt írta a minisztériumnak, elfogadható a szerződés, annak aláírását ajánlani tudják a háziorvosoknak.

Álmos Péter ezzel kapcsolatban azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy amit Takács Péter bemutatott, az egy szerződéstervezetnek a szóbeli véleményesése volt, a háziorvosi munkacsoport arról beszélt, hogy mi szerepeljen a szerződésekben, nem pedig az ügyeleti rendszerről. Hozzátette, a kormány ezt úgy prezentálja, mintha az egész ügyeleti rendszerről állapodtak volna meg.

„Államtitkár úr maga mondta, hogy az orvosok jellemzően okos emberek. Nem nagyon szeretjük, hogyha palira vesznek miket”

– jegyezte meg a MOK alelnöke. 

Álmos Péter azt is elmondta, senkit nem biztattak arra, hogy ne menjen be ellátni a betegeket, de az orvosok már nem tudják vállalni a sok önkéntes munkaórát, amíg nincs garancia arra, hogy a betegek jó ellátást kaphatnak. Az államtitkár azon kijelentésére, miszerint a MOK lépése a betegeket veszélyezteti, Álmos Péter úgy reagált: „Nem. A mi lépésünk egy nyomásgyakorlás arra, hogy az állam lássa el rendesen a feladatát.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?