Nyírségi csetepaté: a Fidesz blokkolni próbált, az ellenzék nem hagyta magát

  • B. T.
  • 2018. december 20.

Belpol

Határidőre beadta sürgősségi indítványát a csütörtöki közgyűlés előtt a nyíregyházi ellenzék, hogy napirendre vegyék az ellenzéki öt pont megtárgyalását. Leszavazták őket, mégis felolvasták.

A szervezeti és működési szabályzatnak (szmsz) megfelelően az ellenzéki képviselők szerda délig beadták a csütörtöki nyíregyházi képviselőtestületi ülésre a sürgősségi indítványukat.

Ennek lényege, hogy a nyírségi főváros közgyűlés vegye napirendre és vitassa meg az elmúlt napok ellenzéki, civil és szakszervezeti tüntetésein megfogalmazott ötpontos követeléscsomagot – mondta el a Narancs.hu-nak Lövei Csaba független önkormányzati képviselő.

Zajlik a vita a nyíregyházi közgyűlésen, középen a polgármester

Zajlik a vita a nyíregyházi közgyűlésen, középen a polgármester

 

 

Kovács Ferenc fideszes polgármester az ülés elején bejelentette, hogy sürgősségi indítvány érkezett, majd átadta a szót a jegyzőnek. Szemán Sándor elmondta, hogy az indítvány sem formailag, sem tartalmilag nem felel meg az szmsz-ben foglalt követelményeknek. A jobbikos Lengyel Mátén indítványban szereplő többi öt képviselő hivatalos aláírása hiányzik. Így a sürgősségi indítvány nem alkalmas, hogy új napirendi pontként a közgyűlés napirendjére vegyék. A szabály az, emlékeztetett a főjegyző, hogy az ülés előtt legalább 10 nappal el kell juttatni az ülésrend tervezetét a polgármesterhez, ami ez esetben nem történt meg.

Lengyel Máté a vitában azzal érvelt, hogy előző nap délig van lehetőség sürgősségi indítvány beadására, amit ő e-mailben a jelzett időpontig elküldött. Emellett az eredeti, kinyomtatott példányt mind az öt képviselő aláírta. Ehhez hozzátette azt is, hogy amikor a migrációról és a menekültkvótáról tárgyalt a testület, akkor sem volt a napirendi pontok között. A közgyűlés mégis megtárgyalta, és a fideszes meg is szavazta.

Ezt követően a fideszes többség nem szavazta meg a sürgősségi indítvány napirendre tűzését. „A migráció és menekültkvóta esetében alkalmazott eljárást szerettem volna kérni. Sajnálom, hogy a közgyűlés így döntött” – mondta a jobbikos képviselő.

A nyíregyházi ellenzék végül kicselezte a helyi kormánypárti többséget, ugyanis Lengyel Máté a fő napirendek megtárgyalása előtt a két ülés között történtek előterjesztésénél kért szót, ahol felolvasta a szerdai a nyíregyházi tüntetésen is felolvasott ötpontos petíciót.

Erre mind Kovács Ferenc polgármester, mind a kormánypárti frakció vezetője, Adorján Gusztáv is reagált. A városvezető nem a várost érintő témáknak nevezte az öt pontban foglalt követeléseket, míg a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője az adventi időszakra és a karácsony közeledtére hívta fel a figyelmet.

Lövei Csaba válaszában elmondta: követelések nagyon is érintik a városi ügyeket és az itt élő emberek életét. Arra emlékeztetett, hogy a rabszolgatörvény, a független bíróságok és a sajtószabadság a lehető legközvetlenebbül közvetlen befolyásolja a hetedik legnépesebb magyar város, a közel 120 ezres Nyíregyháza mindennapjait.

Figyelmébe ajánljuk