Momentumosok a legnépszerűbb ellenzéki politikusok, még Karácsony Gergelyt is beelőzik

  • narancs.hu
  • 2019. november 22.

Belpol

A Republikon Intézet legfrissebb felmérése szerint a lista végén Mesterházy Attila, Puzsér Róbert vagy épp Gyurcsány Ferenc szerepel, viszont az egykori miniszterelnök vitathatatlanul a legismertebb.

20 ellenzéki politikus ismertségét és népszerűségét vizsgálta a Republikon Intézet, akik között nem csak pártelnökök és az esetleges társelnökök szerepeltek, hanem az ellenzéki pártokban fontosabb szerepet betöltő politikusok is.

A felmérés november elején készült, így már az önkormányzati választások utáni népszerűségi és ismertségi adatokat láthatjuk a teljes népesség, valamint az ellenzéki szavazók körében – ismerteti a kutatást a hvg.hu.

(A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, életkor, nem, iskolázottság és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára nézve.)

A teljes népesség körében Cseh Katalin és Donáth Anna momentumos EP-képviselők, valamint Fekete-Győr András pártelnök a három legnépszerűbb politikus, az ellenzéki szavazók táborában azonban Budapest újonnan megválasztott főpolgármestere, Karácsony Gergely a legnépszerűbb – derült ki a felmérésből.

Cseh Katalin a Momentum listavezetője, és Fekete-Győr András a párt elnöke

 

Fotó: Németh Dániel

Karácsony Gergelyt Szabó Tímea és a parlamenti akcióival az utóbbi időkben komoly vitákat kavart Hadházy Ákos független képviselő követi.

A Republikon külön megvizsgálta, hogyan alakul az ismertség és a népszerűség az ellenzéki szavazók körében.

Az ismertségi listát Gyurcsány Ferenc vezeti, a megkérdezettek 94 százaléka tisztában van vele, ki ő.

A DK elnökét Karácsony Gergely követi a sorban 86 százalékos ismertséggel.

De szintén elég ismert – 80 százalék feletti eredményt ért el – Szél Bernadett (85 százalékkal), Puzsér Róbert (84 százalékkal) vagy Hadházy Ákos is (81 százalékkal), ahogy még Mesterházy Attila is.

Míg a megkérdezett politikusok közül Keresztes László Lórántot, az LMP volt társelnökét ismerik a legkevesebben, a megkérdezettek 32 százaléka azonosította őt.

A Republikon elemzése szerint a teljes népesség és az ellenzéki szavazók közti eltérés azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP szavazói kevésbé elutasítóak a Momentum politikusaival szemben. A felmérés érdekességként kiemeli, hogy néhány évvel ezelőtt hasonló volt a helyzet a Jobbik politikusait illetően is, ez magyarázhatjaa a teljes népesség körében elért jobb momentumos helyezéseket. De ez a trend figyelhető meg Szél Bernadett esetében is.

A kutatás kitér az MSZP helyzetére is. Mint az ellenzéki pártok közt legrégebb óta jelenlévő, tehát úgymond hagyományosabb politikai szereplő népszerűségben és ismertségben is rosszul teljesített.

Figyelmébe ajánljuk