Mostantól nem lehet név nélkül segíteni a civil szervezeteket

  • narancs.hu
  • 2021. július 1.

Belpol

Ha a civiltörvényt el is kaszálta az uniós bíróság, a kormány gyorsan talált módot a pótlására.

Július elsejétől nem lehet névtelenül adományt adni a civil szervezeteknek – derül ki a szerdai Magyar Közlöny egyik kormányrendeletéből.

Az ilyen szervezetek közhasznúsági jelentésükben ezentúl mindenképp fel kell tüntessék patronálóként a pénzadományt küldő természetes személyt.

Ha pedig cég vagy más alapítvány nyújtana támogatást, akkor azt a személyt kell szerepeltetni név szerint végső adományozóként, aki a támogató szervezetben legalább 25 százalékos tulajdonjoggal rendelkezik, vagy az adományozó vezető tisztségviselője, irányítója. A törvénymódosítás már az idei üzleti év beszámolóira is vonatkozik. 

Mint a rendeletet kiszúró 444.hu emlékeztet, az Európai Unió bírósága korábban márjogellenesnek nyilvánította a civil szervezeteket listázó törvényt. Ám a kormány rögtön módot talált a kontroll gyakorlásra: a legalább 20 millió forinttal gazdálkodó szervezeteket kétévente ellenőrzi majd az Állami Számvevőszék, mostantól pedig kétszer is végig gondolják majd a támogatók, mihez és kihez adják nyilvánosan a nevüket.

 

Figyelmébe ajánljuk