Mozgóurnával szavazhatnak majd a karanténban lévők április 3-án

  • narancs.hu
  • 2022. január 18.

Belpol

Legalább három szavazólapot kapnak majd a választók, és mindet egy urnába kell bedobni. 

Egy urnába kell majd bedobni a népszavazási és a választási szavazólapokat is – közölte a népszavazással egybekötött, rendhagyó választás részleteiről a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az RTL Híradóval.  

Az NVI a csatorna kérdéseire közölte, hogy a két szavazás (a népszavazás és az országgyűlési választás) nem lesz elválasztva, mindenki ugyanott és ugyanakkor nyilváníthatja ki véleményét a népszavazás kérdéseiről és adhatja le szavazatát a parlamenti választáson.

A szavazólapokat a népszavazáshoz és a választásokhoz egyszerre kapják meg a szavazópolgárok, viszont csak egy borítékot adnak hozzá, abba kell a szavazólapokat berakni és az urnába tenni.  

Azonos kezdeményező több kérdése esetén a népszavazási kérdések egy szavazólapon fognak szerepelni, ez azt jelenti, hogy ha április 3-án az ellenzéki népszavazási kezdeményezés (Fudan egyetem, álláskeresési járadék) kérdéseiről is szavazunk, akkor azok külön lapon szerepelnek majd. Összesen tehát vagy három vagy négy szavazólapot kapnak a választásra jogosultak (pártlistás szavazáshoz, egyéni választókerületi jelöltre szavazáshoz, a kormány népszavazási kérdéseiről, és ha úgy alakul, akkor az ellenzéki népszavazási kérdésekről is). 

A szavazólapokat először szétválogatja a szavazatszámláló bizottság, majd összesítik ezeket. A bizottság a saját döntése szerinti sorrendben végzi a szavazatszámlálást, de az NVI ajánlása az, hogy előbb az országgyűlési választására, majd a népszavazásra leadott szavazatok kerüljenek sorra. A szavazatszámláló bizottság legalább öt tagú, és a három választott tag mellett tagjai lehetnek a választókerületben jelöltként indulók megbízottjai, a delegált tagok is – jelölő szervezetenként két-két tag.

Az RTL rákérdezett arra is, hogy a számlálóbizottsági tagoknak kötelező lesz-e az oltás, de az NVI közlése szerint nincs erre vonatkozó szabály, a 2020-as időközi választásokon külön intézkedésekkel, elnöki utasításokkal biztosították a járványügyi szabályok betartását, például a távolságtartást, vagy hogy a mozgóurnával közlekedő szavazatszámláló bizottsági tagok védőfelszerelést kaptak.

Az is kiderült, hogy a házi karanténban lévő választópolgárok mozgóurnát igényelhetnek, és így fognak tudni szavazni. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk