Müller Cecília: Nem változik a magyarországi oltási terv

  • narancs.hu
  • 2021. január 17.

Belpol

Jövő héten valószínűleg kevesebb vakcina érkezik Magyarországra.

"Semmiképpen nem szeretnének változtatni a hazai koronavírus-oltási terven" - ezt Müller Cecília országos tisztifőorvos mondta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban.

Müller Cecília arról is beszámolt, hogy a jövő héten valószínűleg kevesebb vakcina érkezik majd, mert többletkapacitás kialakítására készül az oltóanyaggyártó Pfizer, ezért - valószínűleg technikai okokból - a gyárat erre fel kell készíteni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken beszélt arról, hogy a következő hetekben előfordulhatnak fennakadások a Pfizer és a BioNTech koronavírus-oltóanyagának európai szállításában, a két cég azonban garantálja, hogy 2021 első negyedévében teljesíti korábbi vállalásait. A Pfizer elismerte, hogy február elejéig még ideiglenes fennakadások lehetnek a belgiumi Puursban lévő üzemük bővítése miatt, de hangsúlyozta, hogy a bővítés következtében jelentősen nőnek majd gyártókapacitásaik.

Müller Cecília a rádióinterjúban hangsúlyozta: készülnek arra, hogy semmiképpen ne kelljen csökkenteni a beadott védőoltások mennyiségét, ezért minden megtesznek azért, hogy hatékony és biztonságos vakcinát szerezzenek. Így az Európai Unión kívüli gyártókat is megkeres a magyar kormány.

Az országos tisztifőorvos közlése szerint Magyarországon rend van az oltóhelyeken. Mindenkinek, aki megkapta az első védőoltást, rendelkezésére áll a második adag, amely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a teljes immunitás kialakuljon. Hozzátette, a regisztráció fontos ahhoz, hogy mindig elérjék az oltási terv alapján következő csoportot, és értesítést küldhessenek, hogy hol és mikor adják be az oltást. Tájékoztatást már küldtek, és megjelenik a felületen a visszajelzés is, hogy sikeres a regisztráció.

Müller Cecília már megkapta a koronavírus elleni védőoltást, mint mondta, semmilyen mellékhatást nem észlelt, helyi tünetet sem, sőt, szinte még az oltás beadását sem érezte.

Neked ajánljuk