Most akkor kötelező lesz mindenkinek a kínai vakcinával oltatni?

Belpol

Orbán Viktor komoly nyomást helyezett az OGYÉI-re, de hogyan fogja megkavarni az oltási tervet, ha a kormány beszerzi a kínai vakcinát? 

Péntek reggel interjút adott a Kossuth Rádiónak Orbán Viktor miniszterelnök, amelyben amellett, hogy bejelentette a 25 év alattiaknak tervezett adómentességet, hosszan értekezett a koronavírus elleni vakcinákról is. 

A kormányfő lényegében arról beszélt, hogy mivel az Európai Unión keresztül intézett vakcinabeszerzés lassan halad, ezért a kormány a kínai vakcinában látja a megoldást. Bár Orbán úgy fogalmazott, hogy "a kínai vakcinával az a helyzet, hogy az van, és tömegesen is tudunk szerezni", Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön még csak azt jelentette be, hogy a kormány megállapodott a Sinopharm nevű kínai gyártóval a beszerzésről, az első adag szállításának időpontja pedig csak a magyar engedélyezés gyorsaságától függ. 

Gulyás szerint akár egymillió is lehet a Kínából beszerzett vakcinák száma, Orbán pénteken már "több mint milliónyiról" beszélt, ami "itt van", és akár néhány napon belül lehetne oltani vele. 

A kormányfő úgy fogalmazott:

"itt van több mint milliónyi kínai vakcina, amit holnap reggel - kicsit túlzok, de néhány napon belül az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani, csak nincs meg hozzá a hatósági papír". 

Bár egy friss közvélemény-kutatás szerint csak a lakosság 1 százaléka kérne kínai vakcinát, felmerül a kérdés, hogy ha tényleg sikerül a kormánynak beszereznie kínai vakcinát, akkor kötelező lesz-e ezzel beoltatnia magát mindenkinek. 

Korábban már volt ebből némi félreértés, mert míg Orbán novemberben még arról beszélt, hogy mindenki eldöntheti majd, melyik vakcinában bízik, december elején Müller Cecília országos tisztifőorvos  kerek perec kijelentette, hogy nem lehet választani. A Koronavírus Sajtóközpont még aznap kiadott egy közleményt, amelyben meglehetősen furcsa magyarázattal állt elő, és úgy értelmezték Müller szavait, hogy mivel még nincs engedélyezett vakcina Magyarországon, ezért "a magyar emberek nem is tudnak miből választani". Hozzátették ugyanakkor, hogy ha több féle, a hatóság által is engedélyezett vakcina is lesz nagy mennyiségben, "akkor majd akár választani is lehet".

Orbán pénteki interjújában a kínai vakcina dicsérete közben szó szerint úgy fogalmazott: 

"Ha az egészségügyi hatóság elvégzi a munkáját, és a kínai vakcinákat is tudjuk használni, és az emberek is választanak - ugye választhatnak majd - brüsszeli, csak az nem lesz, csak kevés - a kevés brüsszeli, a sok kínai, meg a még nem tudjuk mennyi orosz vakcinából lehet majd választani, és elfogadják a kínai vakcinát, akkor olyan gyorsan tudunk oltani, hogy talán még jóval a nyár előtt is visszakaphatjuk a régi életünket."

Ez alapján úgy tűnik, hogy aki nem a kínai oltást választja, annak jóval tovább kellene majd várnia az oltással, bár továbbra is kérdés, hogy hogyan nézne ez ki a gyakorlatban, illetve hogy az oltási tervbe például hogyan variálna ez be. Ha például a kockázati csoportba tartozók egy része nem fogadja el a kínai vakcinát, akkor automatikusan az oltási tervben következő csoportnak kínálják fel? Illetve ha valaki nem fogadja el a kínai vakcinát, akkor továbbra is "sorban állhat" az uniós beszerzéssel érkező vakcinákért, vagy kiesik az oltandók köréből? 

Az oltás gyakorlati részéről a kormányfő csak annyit árult el, hogy "amikor lesz vakcina, akkor tudunk, tudok felelősséggel időpontot ajánlani. Amíg nincs vakcina, addig nem tudunk időpontot mondnai, amint lesz vakcina, azonnal jelentkezni fogunk azoknál, akik regisztráltak, hogy az ön regisztrációja alapján önt nyilvántartásba vettük, megérkezett a vakcina, ekkor és ekkor itt és itt jelenjen meg". 

Az interjúban emellett Orbán többször is visszatért arra a témára, hogy az általa "egészségügyi hatóságokként" emlegetett szerveknek meg kellene sürgetnie a kínai vakcina engedélyezését. Azt mondta, "már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság azt mondja, hogy ez rendben van. Vizsgálatok vannak, most is vannak kint Pekingben embereink, úgyhogy nagyon remélem, hogy néhány napon belül erre a kérdésre a magyar egészségügyi hatóságok egyértelmű választ tudnak adni."

Később is kitért erre, mondván miközben "tízmilliószám oltják már a saját népüket a kínaiak is meg az oroszok is", kérdés, hogy "mit csinálunk, mit csinál a hatóság? És a válasz az, hogy mindegy, hogy a meggyőződésünk szerint nincs már ilyen kockázat, mégis van egy protokoll, amin végig kell menni és az időt igényel. Csak közben meghal minden nap 100-110 ember, úgyhogy

a hatóságokat én arra kérem, hogy körültekintően, de a lehető leggyorsabban járjanak el, és mondjanak A-t vagy B-t."

Orbán "egészségügyi hatóságként" valójában az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetre (OGYÉI) utalt, ez a szervezet végzi a hazai gyógyszerengedélyeztetéseket, és a mindenkori egészségügyért felelős miniszter alá tartozik, vagyis jelenleg Kásler Miklós alá. 

A szervezethez tavaly decemberben érkezett meg a kínai vakcina dokumentációja, a vizsgálatok már akkor megindultak, de egy gyógyszer vagy egy vakcina engedélyeztetése nem két perc. Az OGYÉI honlapján elérhető tavaly novemberi tájékoztató szerint a szervezet "a dokumentáció beérkezésétől számított 8, azaz nyolc napon belül e-mailen értesítést küld arról, hogy

az ügyet legkésőbb az eljárás megindulását követő 75 (hetvenöt) naptári napon - amennyiben az nem kerül ügyfél által szüneteltetésre - le kell zárja".

 Ez a határidő elvileg február 21-én jár le. 

 

 

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.