Most akkor kötelező lesz mindenkinek a kínai vakcinával oltatni?

Belpol

Orbán Viktor komoly nyomást helyezett az OGYÉI-re, de hogyan fogja megkavarni az oltási tervet, ha a kormány beszerzi a kínai vakcinát? 

Péntek reggel interjút adott a Kossuth Rádiónak Orbán Viktor miniszterelnök, amelyben amellett, hogy bejelentette a 25 év alattiaknak tervezett adómentességet, hosszan értekezett a koronavírus elleni vakcinákról is. 

A kormányfő lényegében arról beszélt, hogy mivel az Európai Unión keresztül intézett vakcinabeszerzés lassan halad, ezért a kormány a kínai vakcinában látja a megoldást. Bár Orbán úgy fogalmazott, hogy "a kínai vakcinával az a helyzet, hogy az van, és tömegesen is tudunk szerezni", Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön még csak azt jelentette be, hogy a kormány megállapodott a Sinopharm nevű kínai gyártóval a beszerzésről, az első adag szállításának időpontja pedig csak a magyar engedélyezés gyorsaságától függ. 

Gulyás szerint akár egymillió is lehet a Kínából beszerzett vakcinák száma, Orbán pénteken már "több mint milliónyiról" beszélt, ami "itt van", és akár néhány napon belül lehetne oltani vele. 

A kormányfő úgy fogalmazott:

"itt van több mint milliónyi kínai vakcina, amit holnap reggel - kicsit túlzok, de néhány napon belül az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani, csak nincs meg hozzá a hatósági papír". 

Bár egy friss közvélemény-kutatás szerint csak a lakosság 1 százaléka kérne kínai vakcinát, felmerül a kérdés, hogy ha tényleg sikerül a kormánynak beszereznie kínai vakcinát, akkor kötelező lesz-e ezzel beoltatnia magát mindenkinek. 

Korábban már volt ebből némi félreértés, mert míg Orbán novemberben még arról beszélt, hogy mindenki eldöntheti majd, melyik vakcinában bízik, december elején Müller Cecília országos tisztifőorvos  kerek perec kijelentette, hogy nem lehet választani. A Koronavírus Sajtóközpont még aznap kiadott egy közleményt, amelyben meglehetősen furcsa magyarázattal állt elő, és úgy értelmezték Müller szavait, hogy mivel még nincs engedélyezett vakcina Magyarországon, ezért "a magyar emberek nem is tudnak miből választani". Hozzátették ugyanakkor, hogy ha több féle, a hatóság által is engedélyezett vakcina is lesz nagy mennyiségben, "akkor majd akár választani is lehet".

Orbán pénteki interjújában a kínai vakcina dicsérete közben szó szerint úgy fogalmazott: 

"Ha az egészségügyi hatóság elvégzi a munkáját, és a kínai vakcinákat is tudjuk használni, és az emberek is választanak - ugye választhatnak majd - brüsszeli, csak az nem lesz, csak kevés - a kevés brüsszeli, a sok kínai, meg a még nem tudjuk mennyi orosz vakcinából lehet majd választani, és elfogadják a kínai vakcinát, akkor olyan gyorsan tudunk oltani, hogy talán még jóval a nyár előtt is visszakaphatjuk a régi életünket."

Ez alapján úgy tűnik, hogy aki nem a kínai oltást választja, annak jóval tovább kellene majd várnia az oltással, bár továbbra is kérdés, hogy hogyan nézne ez ki a gyakorlatban, illetve hogy az oltási tervbe például hogyan variálna ez be. Ha például a kockázati csoportba tartozók egy része nem fogadja el a kínai vakcinát, akkor automatikusan az oltási tervben következő csoportnak kínálják fel? Illetve ha valaki nem fogadja el a kínai vakcinát, akkor továbbra is "sorban állhat" az uniós beszerzéssel érkező vakcinákért, vagy kiesik az oltandók köréből? 

Az oltás gyakorlati részéről a kormányfő csak annyit árult el, hogy "amikor lesz vakcina, akkor tudunk, tudok felelősséggel időpontot ajánlani. Amíg nincs vakcina, addig nem tudunk időpontot mondnai, amint lesz vakcina, azonnal jelentkezni fogunk azoknál, akik regisztráltak, hogy az ön regisztrációja alapján önt nyilvántartásba vettük, megérkezett a vakcina, ekkor és ekkor itt és itt jelenjen meg". 

Az interjúban emellett Orbán többször is visszatért arra a témára, hogy az általa "egészségügyi hatóságokként" emlegetett szerveknek meg kellene sürgetnie a kínai vakcina engedélyezését. Azt mondta, "már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság azt mondja, hogy ez rendben van. Vizsgálatok vannak, most is vannak kint Pekingben embereink, úgyhogy nagyon remélem, hogy néhány napon belül erre a kérdésre a magyar egészségügyi hatóságok egyértelmű választ tudnak adni."

Később is kitért erre, mondván miközben "tízmilliószám oltják már a saját népüket a kínaiak is meg az oroszok is", kérdés, hogy "mit csinálunk, mit csinál a hatóság? És a válasz az, hogy mindegy, hogy a meggyőződésünk szerint nincs már ilyen kockázat, mégis van egy protokoll, amin végig kell menni és az időt igényel. Csak közben meghal minden nap 100-110 ember, úgyhogy

a hatóságokat én arra kérem, hogy körültekintően, de a lehető leggyorsabban járjanak el, és mondjanak A-t vagy B-t."

Orbán "egészségügyi hatóságként" valójában az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetre (OGYÉI) utalt, ez a szervezet végzi a hazai gyógyszerengedélyeztetéseket, és a mindenkori egészségügyért felelős miniszter alá tartozik, vagyis jelenleg Kásler Miklós alá. 

A szervezethez tavaly decemberben érkezett meg a kínai vakcina dokumentációja, a vizsgálatok már akkor megindultak, de egy gyógyszer vagy egy vakcina engedélyeztetése nem két perc. Az OGYÉI honlapján elérhető tavaly novemberi tájékoztató szerint a szervezet "a dokumentáció beérkezésétől számított 8, azaz nyolc napon belül e-mailen értesítést küld arról, hogy

az ügyet legkésőbb az eljárás megindulását követő 75 (hetvenöt) naptári napon - amennyiben az nem kerül ügyfél által szüneteltetésre - le kell zárja".

 Ez a határidő elvileg február 21-én jár le. 

 

 

Figyelmébe ajánljuk