Nagy a baj, 1000 milliárdtól is eleshet Magyarország a kormány miatt

  • narancs.hu
  • 2018. október 1.

Belpol

Jávor Benedek úgy tudja, az Európai Bizottság a területfejlesztési operatív program miatt vizsgálódik.

„Brüsszelben is rájöttek ugyanis, hogy ebben politikai alapon, pofára osztják a pénzeket. Nem vészes, 2020-ig csupán 1200 milliárd forint kifizetése forog kockán” – írja a blogján Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője.

Jávor szerint az Európai Bizottság a területfejlesztési operatív programnál, vagyis a TOP-nál talált furcsaságokat. A bizottság fő gondja a TOP döntési rendszerével van. „Nincs világos kritériumrendszer, sem pedig indoklás, hogy egyes települések miért élveznek előnyt másokhoz képest, egyes projektek miért kapnak támogatást, másokat pedig miért utasítanak el. Egyszerűen hiányzik a döntéshozatalból a világos szakmai kritériumrendszer. Magyarra fordítva az EU-s bürokrácia diplomatikus megfogalmazásait: a pénzeket pofára osztják, vélhetőleg döntően politikai alapon” – írja a politikus.

A bizottság vizsgálódik az ügyben, sőt, már a végső szakasznál tartanak. A gond az, hogy amíg ez le nem zárul, a programra szánt kifizetések állnak. Jávor szerint a költségvetés súlyos cash-flow problémába ütközhet, ő úgy látja, erre utal az önkormányzatoknak kiutalt, de még el nem költött pénzek gyors visszavétele is.

Figyelmébe ajánljuk