Nyugdíjas tanár a belvárosi közös ellenzéki többszörös

  • 2018. május 22.

Belpol

Nyugdíjas pedagógust indít az ellenzék az V. kerületi időközi választáson. Nagy Béla a parkolással, az üres lakásokkal és az éjszakai nyugalommal foglalkozna.

Nagy Béla nyugdíjas pedagógus a közös ellenzéki jelölt a belvárosi időközi önkormányzati képviselő-választáson. Őt támogatja az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd is. A Jobbik már korábban bejelentette, hogy pénz híján nem indulnak a fővárosi időközi önkormánzati választásokon.

A főváros V. kerületének 4. számú egyéni választókerületében azért tartanak időközi képviselőválasztást július 8-án, mert az eddigi képviselő, Böröcz László (Fidesz-KDNP) a tavaszi parlamenti választáson országgyűlési mandátumot szerzett és a két tisztség összeférhetetlen.

Nagy Béla a Pilvax tartott bemutatkozó sajtótájékoztatóján annyit mondott magáól, hogy 65 éves pedagógus, nemrég vonult nyugdíjba, baloldali beállítottságú. Negyven évet töltött a katedrán, ebből csaknem húszat a kerületben, ahol már harminc éve él. Úgy gondolja, ismeri az itt élők életét, gondjait. Úgy véli az önkormányzatnak foglalkoznia kell az üres lakások és üzlethelyiségek problémájával, a csökkenő zöldterületek pótlásával, a parkolási gondok megoldásával és a kerületben élők éjszakai nyugalmának kérdésével.

false

 

Fotó: MTI

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke fontosnak tartja, hogy "minden párt" beállt a független civil jelölt mögé. A cél az, hogy a következő választásokon is egyetlen ellenzéki jelölt induljon a Fidesz jelöltjével szemben, vagyis ne aprózzák szét az ellenzéki erőt. Így jutott be  a Parlamentbe Csárdi Antal (LMP) is, aki most kiemelte: olyan civil jelölt mögött sorakoztak fel, aki a kerületben lakik, élő kapcsolata van a várossal, a benne élőkkel, korából adódóan meg tudja szólítani az idősebbeket, pedagógusként pedig a fiatalokkal is kapcsolata van.

Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője szintén azt tartotta a legfontosabbnak, hogy egy demokratikus jelölt szálljon szembe a Fidesszel. A parlamenti választáson is a többi "demokratikus párt" visszalépésével tudott győzni az LMP-s Csárdi Antal. Nagy Bélának ugyanilyen esélye van arra, hogy független jelöltként, minden "demokratikus párt" támogatásával bekerüljön a képviselő-testületbe.

Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője szerint a választás után az ellenzéknek erőt kell mutatnia, amire az első lehetőség az időközi választás. Az ellenzéknek meg kell mutatnia, hogy lehet benne bízni, és vannak hiteles, erős politikusok, akik képesek tenni a helyiekért.

Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője is örömét fejezte ki, hogy mindenki felismerte a választási rendszer "vastörvényét", hogy "aki nem egyetlen közös jelölt mögé sorakozik fel, az vagy végtelenül ostoba, vagy a Fidesz érdekeit szolgálja". Úgy véli, a Fidesz most is megpróbálja majd "kamujelöltekkel" megosztani az ellenzéket. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a liberálisok lerombolják azt az ellenzéki integrációt, amely kezdett kialakulni. "Végtelenül felelőtlen viselkedés a részükről" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a liberálisok viselkedésének mozgatórugóit csak találgatják, nem tudják, hogy anyagi motivációjú-e vagy "öncélú, nárcisztikus politika". Arra a kérdésre, hogy miért "vitték be" a liberálisokat a Parlamentbe, Tordai Bence azt válaszolta, megpróbálták "a teljes ideológiai spektrumot" lefedni, hogy megmutathassák, a teljes "demokratikus ellenzék" szemben áll az Orbán-rezsimmel. "Sajnáljuk, hogy a liberálisok nem bizonyultak méltónak erre a bizalomra" - jegyezte meg. A politikus szerint a liberálisok már 2014-ben, majd most is eljátszották a bizalmat, ezért "még egyszer senki nem sétál bele ebbe az utcába".

Figyelmébe ajánljuk