Nagy erőkkel repült rá Brüsszel a lex CEU-ra

  • narancs.hu
  • 2017. április 5.

Belpol

Jövő héten tárgyalják a kérdést, az előadó Juncker helyettese lesz.

Bár Navracsics Tibor fideszes oktatási biztos már korábban kifejezte, fontosnak tartja a CEU további zavartalan működését, az Európai Bizottság ma adta le az első erősebb jelzést az ügyben. Carlos Moedas, a Bizottság kutatásért, innovációért és tudományért felelős portugál tagja közleményében többek közt felszólítja a magyar hatóságokat, hogy „tartózkodjanak a tudományos és az akadémiai szabadság korlátozásától, továbbá ne rombolják a magyar egyetemek hírnevét és kapcsolatait az uniós partnerekkel”.

Moedas közleményéhez csatlakozott a holland Frans Timmermans alelnök is, aki a Bizottságon belül a téma felelőse lesz. A biztosi kollégium jövő szerdán „alaposan meg fogja vizsgálni a szóban forgó törvénymódosítást, hogy az összhangban áll-e az uniós joggal”.

Egyelőre nem világos, a Bizottság hol tudna belekötni a törvénymódosításba, hiszen az uniós alapszerződések szerint – mint azt Navracsics is hangsúlyozta – az oktatás alapvetően tagállami hatáskör. Ráadásul itt egy unión kívüli külföldi intézmény ellehetetlenítéséről van szó. A 444 szerint elsősorban az uniónál tágabb kört érintő „Bolognai folyamat” nevű megállapodás megsértése merülhet fel, továbbá a Bizottságnak a CEU által már elnyert uniós kutatási támogatások ügyében is lehet szava.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője közben a Twitteren közölte, hogy telefonon beszélt Michael Ignatieff CEU-rektorral. Ez azért fontos fejlemény, mert a lex CEU ismét felerősítette azokat a hangokat, melyek szerint az EPP-nek erősebb nyomást kellene gyakorolnia Orbánra, vagy egyenesen ki kellene zárnia a Fideszt.

Figyelmébe ajánljuk