Navracsics az Erasmus programokról: "Bízom benne, hogy csak félreértés"

  • narancs.hu
  • 2023. január 9.

Belpol

Navracsics maga is tagja egy alapítványi egyetem kuratóriumának, arra is válaszolt, hogy lemondana-e.  

Mint arról beszámoltunk, nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. 

Az EU egyrészt azt tartja aggályosnak, hogy az alapítványokba kiszervezett intézmények működési modellje nem biztosítja a közösségi források átlátható kezelését, másrészt azt is, hogy magas rangú politikai tisztségviselők kerülnek az alapítványok vezetőségébe. Ha ezeket korrigálja a kormány, akkor kaphatják meg újra ezeket a támogatásokat a kiszervezett egyetemek.

A kormány részéről a Kulturális és Innovációs Minisztérium reagált közleményben, amelyben arról írtak, hogy a most futó programokat nem érinti a döntés, márciusig pedig még egyeztetnek. 

Navracsics Tibor, aki korábban oktatási biztos volt az Európai Bizottságban, most pedig az uniós forrásokért is felelős területfejlesztési miniszter, emellett pedig másodállásban a Pannon Egyetem kuratóriumának elnöke az RTL Híradónak nyilatkozott az ügyről, azt mondta, bízik abban, hogy csak egy félreértésről van szó, és hogy az Európai Bizottság "nem a magyar diákokkal akarja megfizettetni a magyar kormánnyal esetleg fennálló vitájának a költségét". 

Navracsics azt is mondta, az eddigi tárgyalásokon nem kifogásolta az Európi Bizottság, hogy politikusok ülnek az egyetemek alapítványi kuratóriumaiban, az EB ugyanis két kérést fogalmazott meg, az egyik, hogy a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozzanak a közérdekű alapítványok beszerzései is, és hogy legyen egy szigorú összeférhetetlenségi szabály, amit egyeztettek is a Bizottsággal.

"A tárgyalásokon hivatalosan soha nem volt szó arról, hogy kockázatosnak tartaná az Európai Bizottság, hogy aktív politikusok részesei a közérdekű alapítványok kuratóriumának" – mondta Navracsics, hozzátéve, hogy tisztázni kell, hogy ez tényleg így van-e. 

A miniszter azt is hozzátette, hogy a kormány mérlegelni fogja, ha az Európai Bizottság azt kéri tőlük, hogy a szigorú összeférhetetlenség szabálya miatt távozzanak a politikusok az egyetemek alapítványi kuratóriumából. A saját pozícióját firtató kérdésre Navracsics Tibor azt válaszolta: "Meglátjuk majd, hogy lesz". 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk