Felfüggeszti az Erasmus+ programot a magyar alapítványi egyetemeken az Európai Bizottság

  • narancs.hu
  • 2023. január 9.

Belpol

Mert az EU szerint aggályos, hogy nem átláthatóan kezelik a forrásokat, és az is, hogy a kuratóriumokba politikai kinevezettek kerülnek.

Nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn - írjaNépszava.

A döntés a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik, az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságai december végén értesítették erről a testület szolgálatait és a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat.

A csereprogram hazai megvalósítását koordináló Tempus Közalapítvány a lap kérdésére azt közölte, hogy a jogállamisági határozatnak nem címzettje az Erasmus plusz program, vagyis épp az ellenkezőjét állítják, mint a Bizottság.

Hazánkban eddig 21 egyetem került alapítványi kezelésbe, többek közt a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a MOME, az SZFE, de a legtöbb nagy vidéki egyetem is, és mint a Népszava emlékeztet, eddig ezek jelentős EU-s támogatásokat kaptak. Az Európai Bizottság adatai alapján 2020-ban 22 622 magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban a felsőoktatás, a szakképzés, az iskolai oktatás és a felnőttképzés területén, amit az EU 40,45 millió euróval támogatott.

A decemberben befagyasztott 2600 milliárd forintnyi EU-s pénz érinti a felzárkóztatási támogatások egy részét is. Akkor ráadásul a pénzügyminiszterek utasítást adtak arra is, hogy az Unió nem köthet új pénzügyi megállapodást a 2021-es magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve az ilyen alapítvány fenntartásába került jogi személlyel. Az EU aggályosnak tartja egyrészt, hogy a kiszervezett intézmények működési modellje nem biztosítja a közösségi források átlátható kezelését, másrészt azt is, hogy magas rangú politikai tisztségviselők kerülnek az alapítványok vezetőségébe. Ha ezeket korrigálja a kormány, akkor kaphatják meg újra ezeket a támogatásokat a kiszervezett egyetemek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk