"Vonják vissza a pusztító kormányrendeletet" – ismét tüntettek az erdőkért

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 17.

Belpol

Az ugyanis továbbra is érvényben van. Erdőőrséget szerveznek az erdők védelme érdekében. "Ne bántsd az erdőt, ne bántsd a fát!" 

A 10 millió Fa Alapítvány kezdeményezésére 40 hazai civil szervezet közös tüntetést szervezett augusztus 17-ére, szerdára a Magyar Tudományos Akadémia épületéhez, hogy közösen követeljék: "vonja vissza a kormány az erdeinket pusztító rendeletet, ami továbbra is érvényben van".

A demonstráció 18 óra után nem sokkal vette kezdetét, körülbelül ezer ember gyűlt össze a Széchenyi téren. Szabó Simon színész konferansziéként elmondta az Erdő fohászát, majd McMenemy Márkkal arra hívta fel a figyelmet, hogy az augusztus 4-én megjelent rendelet, mellyel egy sor természetvédelmi korlátozás kiiktatásával lényegében megkönnyítette a kormány az egekbe szökő energiaárakra és a megnövekedett tűzifaigényre hivatkozva a fakitermelést, még mindig érvényben van, a kiadott miniszteri rendelet, amely természetvédelmi területeken megtiltja az őshonos fák tarvágását, csak részsiker. 

"Ne bántsd az erdőt, ne bántsd a fát"

– skandálták.

 
Ne vágj ki minden fát!

Elmondták, a tüntetésen erdőőrségbe lehet jelentkezni, hogy együtt ne hagyják kivágni a fákat. "Oda fogunk menni, és fizikailag meg fogjuk akadályozni, hogy kivágják a fákat."

Az első felszólaló Rodics Katalin, a Greenpeace munkatársa volt, aki jó kommunikációs fogásnak nevezte a kormány kiegészítő rendeletét. Arra hívta fel a figyelmet, hogy

a miniszteri utasítás nem írja felül a rendeletet, mert a miniszteri utasítás nem jogszabály.

Elmesélte, hogy megnézték a kormányok által kiadott éves erdészeti jelentéseket, melyekből kiderült, hogy az utóbbi 70-80 évben, a II. világháború óta bár Magyarország erdőkben szegény ország, elkezdett nőni az erdős területek száma, gyakorlatilag megduplázódott a terület. Viszont mindez az elmúlt évekig tartott, 2016 volt az az év, melytől csökkent az erdők területe. Kiemelte, bár a kormány erdőtelepítésekről szóló kommunikációja jól hangzik, mindez nem jelenik meg a statisztikákban.

Kecskés Tímea a Zöldellő Sárrét! Egyesület részéről szólalt fel, elmondta, hogy Székesfehérvár környékén fognak össze három terepülést, többek között környezetvédelmi szemléletformálással foglalkoznak. Saját, személyes kapcsolódását mesélte el, azt, hogyan szerette meg az erdőt, a természetjárást, mit tanít gyerekeinek, és mit próbál meg tenni saját klímaszorongása ellen. Mindenkit faültetésre buzdított, illetve arra, hogy gondozzuk a környékünkön lévő növényeket is, locsoljuk a fákat, cserjéket a rendkívüli melegben.

F. Nagy Zsuzsa, a Zöld Kapcsolatok Egyesület képviseletében elmondta, jelenleg is dolgoznak a „Mentsük meg a Bükköt!” programon, aminek szintén a fairtó kormányrendelet visszavonatása a célja. Kiemelte, ha rövidtávú érdekeink miatt feláldozzuk az ökoszisztémát, nincs sok esélyünk hosszútávon. Elmondta, nemrég tért vissza a Lyukó-völgyből, ahol elsősorban a mélyszegénységgel küzdenek az ott élők. Hangsúlyozta, nem lehet a környezettudatosságot számon kérni a szegényeken, akik gyakran néhány nap alatt eltüzelik a szociális tűzifát, és úgy szereznek utánpótlást, ahogy tudnak. Szerinte azokat kell elítélni, akik a jelenlegi helyzet kialakulásához hozzájárultak. Kiemelte, "nem alaptalan a gyanakvás a kormányzat szándékait illetően, miután harácsolók vetettek szemet az erdőkre.

A vizeinket úgy tűnik, már elvesztettük, de az erdőinket nem engedjük!"

Majd Molnár Áron "noÁr" lépett a színpadra, aki a szolidaritásra hívta fel a figyelmet, hogy miért is fontos, hogy ne csak az erdők védelme érdekében álljunk ki, hanem az oktatásért, az egészségügyért, és így tovább. "Azért hogy egy szabadabb és nyitottabb országban élhessünk." Aki passzív hallgatóból aktív résztvevővé akar válni, az vállaljon erdőőrséget – hívta fel a figyelmet Molnár Áron –, hogy ha gond van, riasztásra menjen, és segítsen az erdővédelemben. Majd előadta Levegőt! című számát.

Ezt követően Döbrösi Laura színész Jane Goodall szavait tolmácsolta, hisz' mint ismert, a világhírű főemlőskutató és antropológus is megdöbbent azon, hogy Magyarországon jogszabályban akarják engedélyezni a védett erdők kivágását is. Jane Goodall kedden videóüzenetben szólalt fel az erdőirtást lehetővé tévő rendelet ellen, amelyben elmondta azoknak, akik aggódnak a gyermekeik jövőjéért: "tegyetek meg mindent az értékes erdeitek védelmében"!

Döbrösi Laura felhívta a figyelmet arra, hogy "az erdő nem tűzifa". Hangsúlyozta, már a fakitermelő országok is rájöttek arra, hogy az erdirtás "annyira 1910" és ciki. Elege van abból, hogy csak rövidtávon gondolkodnak. Szerinte csak úgy szabad használni az erdőket, ha vigyázunk is rájuk.

Ezután Búzás Bence adta elő a közkedvelt Bródy-dal, a Ne vágj ki minden fát! c. szám feldolgozását. Majd a konferanszié szerepet vivő Szabó Simon és McMenemy Márk a tüntetést életre hívó szervezetek üzeneteit adták át.

A szervezők egyike, a 10 millió Fa Alapítvány létrehozója, Bojár Iván András lépett utána színpadra, aki arra az ősöreg fára hívta fel a figyelmet, ami a téren található, ami tanúja volt a magyar történelem számos epizódjának már. Szerinte a kormány az ilyen fákat ítélne kivégzésre, pedig mint kiemelte, ma már "minden gyerek figyelme a klímavédelem felé fordul". Bojár elmondta, szerinte a kormány olajjal táplálja a tüzet, miközben épp elszáradnak a vetések, és természetesen az, aki ez ellen felszólal, "az libsibolsi", és trollhadsereget szabadítanak rá. Kiemelte, függetlenül attól, hogy jobb vagy baloldali, minden magyar emberé az erdő. Közölte, meg fogják védeni a fákat.

„Kedves barátaim, ebből a rendeletből nem lesz semmi!”

– jelentette ki Bojár. Elmondta, bár a 10 Millió Fa sosem politizált, ők csak 10 millió fát akarnak ültetni, de mindeközben "Európa Bolsonarója” meg százmilliót akar kivágni. Szerinte a kormányzat mismásolással próbálja elterelni a figyelmet, ő is emlékeztetett arra, hogy a miniszteri utasítás semmit sem ér. Civil ellenállásra van szükség Bojár szerint, és mellőzni kell a jobb- és baloldali politikai szembenállást az erdők védelme érdekében, mert a természetvédelem nem pártpolitikai kérdés.

A tüntetés végeztével a szervezők a fák védelmére és szeretetére, közös faölelgetésre hívták az embereket, és mindenkit arra buzdítottak, jelentkezzen az erdőőrségbe, legyen a környezetvédelmi akció aktív részese. Az is elhangzott, hogy a budapestivel párhuzamosan több vidéki városban is tartottak megmozdulásokat. 

 
Forrás: Facebook
 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.