Négyszázezer ember egyidejű megfertőződésével számol Orbán

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 21.

Belpol

A miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt a járványról, az EU-ról és a gazdaságról.

"A kormánynak dolgozó szakértők: matematikusok, orvosok azzal kalkulálnak, hogy a legrosszabb esetben 200 ezer ember egyidejű megfertőződésére számíthatunk itthon; ekkor 16 ezernek lesz szüksége kórházi ágyra, 800 embernek egyidejűleg lélegeztetőgépre. A biztonság kedvéért én ennek kétszeresével számolok, vagyis 400 ezer ember egyidejű megfertőződésével, amikor 32 ezer kórházi ágyra lesz szükség egyidejűleg és 1600 ember kerülhet lélegeztetőgépre. Ez tehát az a terhelés, amit a magyar egészségügynek el kell tudni viselnie." Egyebek mellett erről beszélt hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján Orbán Viktor. A miniszterelnök napirend előtt a nyári EU-csúcsot, a koronavírus-járványt és a magyar gazdaság állapotát értékelte.

A fiatalokhoz is szólt a miniszterelnök

A járványról szólva gyakorlatilag elismételte azokat a szokásos frázisokat, amelyeket korábban is hangoztatott: a vírust külföldről hurcolták be, de most felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal; most más a haditerv, senkinek sem kell attól tartania, hogy ellátás nélkül marad; a nemzeti konzultációval az emberek azt üzenték, az országnak működnie kell. Köszönetét fejezte ki az egészségügyi dolgozóknak, Müller Cecília országos tisztifőorvosnak, illetve Kásler Miklósnak és Pintér Sándornak. Újdonságot azzal sem mondott, hogy felsorolta a napokban hozott intézkedéseket: érvényben marad a beutazási korlátozás, elrendelték a széles körű maszkhasználatot, ugyanakkor ezzel kapcsolatban megjegyezte, kezdeményezi, hogy a megfelelő jogszabály megváltoztatásával szigorúbban lehessen szankcionálni, ha valaki nem visel maszkot ott, ahol kötelező. Elmondta azt is, hogy látogatási tilalmat vezettek be az idősotthonokban és a kórházakban, hogy október 1-jétől lázmérés lesz az iskolákban, hatósági áras lesz a koronavírusteszt, ingyenes az influenza elleni védőoltás, illetve a szórakozóhelyeknek este 11 órakor be kell zárniuk.

Orbán külön szólt a fiatalokhoz. "Tudniuk kell, hogy most legnagyobb arányban ők hordozzák és terjesztik a vírust, de ha nem tartják be a szabályokat, idős, beteg embereket fertőzhetnek meg" - mondta a kissé enerváltan beszélő kormányfő, akinél most nyoma sem volt a hétfői Magyar Nemzetben megjelent írása harciasságának.

Napirend előtti felszólalásában ekkor tért rá arra, hogy a kormányzati szakértők számítása és a saját kalkulációja alapján a magyar egészségügynek el kell tudni viselnie azt a terhet, ha a legrosszabb esetben 400 ezer ember fertőződik meg egyidejűleg, amikor is 32 ezer kórházi ágyra lesz szükség egyszerre, és 1600 embernek kell majd lélegeztetőgép egyidejűleg.

Gazdaság és EU-csúcs

A nyári EU-csúcsot értékelve Orbán kijelentette: 2028-ra Magyarország az Unió nettó befizetője lehet. A magyar gazdaságba pedig nettó 31 milliárd forint áramlik a következő években - fűzte hozzá. Kormánya gazdasági intézkedései között említette, hogy cél a fejlődés és a növekedés, vagyis nem csak a koronavírus miatti megszorításokra és a védekezésre, hanem a gazdaság erőstésére is koncentrálni kell. Ezért 170 milliárdot tartalmaz a kabinet befektetési csomagja.

Gyurcsány a Bibliát idézi, Jakabtól elveszi a szót Kövér

– Az összeomlást gőg előzi meg, a bukást pedig a felfuvalkodottság. Ezt mondja az Írás – kezdte reagálását Gyurcsány Ferenc a Magyar Hang beszámolója szerint. A Demokratikus Koalíció elnöke gyáva embereknek nevezte a kormánypárti frakciók tagjait: "Lopni tudnak rendesen. Hazudni is. Kormányozni azt nem" - mondta Gyurcsány, aki beszédében utalt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajló eseményekre, és az Iványi Gábor vezette egyháztól történt kormányzati pénzelvonásra.

A Jobbik elnöke, Jakab Péter nem beszélhetett sokáig, mert Kövér László házelnök, miután figyelmeztette, hogy konkrét személyeket sérteget, elvette tőle a szót. Az ellenzéki párt politikusa Szijjártó Péter jachtozását, a kormány urizálását és a miniszterelnök lányát is felemlegette hozzászólásában, és ő is Orbán szemére vetette, hogy lop.

Szintén a kormány urizálását hozta szóba több ellenzéki felszólaló: az MSZP-s Tóth Bertalan, az LMP-s Schmuck Erzsébet és Szabó Tímea a Párbeszéd részéről.

Orbán viszontválasza: szemkilövetés és kedves Jobbik

A miniszterelnök élt a viszontválasz lehetőségével, mert, bár szerinte semmi újdonság nem hangzott el az ellenzékiek részéről, de "a parlamenti udvariasság így kívánja". Szavait mindenekelőtt Gyurcsányhoz intézte. Nem kellett sokáig várni, és Orbánnál előkerült a kormányoldal egyik kedvenc retorikai fordulata és szóhasználata: a szemkilövetés. – Ön vezényelt lovasrohamot 2006 őszén, ön utasította személyesen a rendőrséget – sorolta a miniszterelnök, aki ekkor a jobbikos képviselőkre nézve, hangját lehalkítva ezt mondta: – Kedves Jobbik! Nem emlékeznek? Ezekkel álltak most össze!

A kormányfő szerint az ellenzék gyűlöli a kabinetet; egyben azt kérte, tegyenek különbséget a kormány és a vírus között. – Ne úgy gyűlöljenek minket, mint a vírust. A vírus megöli az embereket – fogalmazott.

 

Figyelmébe ajánljuk